Комітет з питань економічного розвитку ВРУ підтримав змін до Закону «Про державні закупівлі» та пропонує його винести до другого читання

Комітет з питань економічного розвитку Верховної Ради 7 грудня розглянув питання про внесення змін до Закону «Про державні закупівлі» про створення передумов для сталого розвитку та модернізації української промисловості. Про це повідомив заступник голови комітету, народний депутат Дмитро Кисилевський.

За результатами розгляду комітет підтримав законопроєкт до другого читання. Відповідне рішення підтримали 12 членів комітету.

Після низки обговорень з виробниками і сторонами, які відповідають за публічні закупівлі, законопроєкт було суттєво доопрацювано до другого читання, зазначає Кисилевський.

У новій редакції уніфіковано рівень локалізації по всіх категоріях товарів, тоді як раніше до різних видів товарів пропонувалася вимога різного рівня локалізації.

Зменшено початковий і фінальний відсоток локалізації: на першому етапі вимога локалізації становила 25-45% з подальшим збільшенням з 2024 року; тепер – для першого року вимога 10% локалізації для всіх видів продукції, з щорічним збільшення на 5%. Максимальне значення вимоги локалізації – 40%, і таким воно залишатиметься до кінця 10-річного терміну.

«Пішли від використання кодів продукції. У тексті законопроєкту залишаться тільки назви товарів без вказівки числових CPV-кодів. Це зменшить ризики обходу вимог закону при закупівлі тих же товарів під іншими кодами. До переліку товарів до другого читання була додана продукція авіаційної галузі», – пояснює Кисилевський.

Також додана формула розрахунку визначення локалізації. Народні депутати запропонували наявну формулу оцінки рівня локалізації сільгосптехніки, яка використовується Міністерством економіки з 2017 року і зафіксована постановою Кабінету міністрів.

Кабінет міністрів отримає право за погодженням з профільним комітетом Верховної Ради збільшення на 10% і зменшення на 5% вимогу рівня локалізації для окремої категорії терміном на 1 рік. А також пропонувати додатковий перелік товарів, для яких буде визначатися вимога локалізації не вище рівня, встановленого законом на відповідний рік.

21 липня Верховна Рада України на позачерговій сесії прийняла за основу проєкт Закону “Про внесення змін до Закону України “Про публічні закупівлі” щодо створення передумов для сталого розвитку та модернізації вітчизняної промисловості”.

Після чого з’явилась заява уряду, що в чинній редакції законопроєкт не відповідає деяким параметрам угоди про асоціацію України і Європейського союзу, була поставлена вимога доопрацювати його до другого читання.

Позначки: ,