Литовські залізниці на розширення КІТ витратять 30 млн євро

  

Литовський оператор залізничної інфраструктури LTG Infra отримає понад 30 млн євро від Міністерство транспорту Литви для розвитку Каунаського інтермодального терміналу (КІТ). Про це пище REUA з посиланням на RailFreight.

Проєкт передбачає збільшення потужностей терміналу втричі.

Керівник управління та розвитку терміналів у LTG Infra Рамунас Доксас вважає, що КІТ має максимально скористатися перевагами розташування на стику двох форматів колії:

Унікальність термінала полягає у зв’язку із Заходом і можливості транспортування вантажів широкою колією до Клайпедського порту, Вільнюса та інших важливих логістичних центрів, – пояснив Доксас.

Під час розширення термінал планує придбати контейнерний навантажувач і термінальний тягач. Також буде реконструйовано 6 тис. м2 тисяч площі термінала, звільнено місце для стоянки напівпричепів майже на 50 місць. Загальна вартість цієї інвестиції становитиме близько 3,3 млн євро.

LTG Cargo планує створити інфраструктуру, придатну також для перевезення військової техніки. На цей проєкт виділено понад 26 млн євро, половину з яких профінансує держава, а половину — CEF (Європейський фонд розвитку інфраструктури).

Рік тому до Каунаського терміналу розпочато комерційний рух коридором Rail Baltica. Таким чином, KIT став найбільш північно-східною точкою європейської залізничної системи, до якої можна дістатися за допомогою рухомого складу європейського стандарту.

З квітня 2022 року до Каунасу від польсько-українського кордону в обхід Білорусі здійснюються залізничні перевезення українського збіжжя євроколією.

У серпні стало відомо, що Литва хоче включити до проєкту Rail Baltica та з’єднати з ЄС євроколією порт Клайпеди, оскільки відсутність колії 1435 мм знижує конкурентні можливості порту.

Позначки: , , , , , , ,