Європейська комісія оприлюднила звіт про виконання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.

Єврокомісія, підсумовуючи хід імплементації Угоди про асоціацію, звертає увагу, що за цей рік не було зроблено суттєвого поступу щодо прийняття законопроєктів у транспортній галузі.
“У сфері транспорту ключові законопроєкти про відкриття ринку, в тому числі про залізницю та про перевезення небезпечних вантажів, залишаються заблокованими в Парламенті, законопроєкт про внутрішні водні шляхи пройшов перше читання у травні 2020 року. Україна висловила бажання наблизити свою політику та законодавство до Європейського зеленого курсу та розпочати цілеспрямований діалог у цій галузі”, йдеться у звіті.
ЕК також підкреслює, що фінансове становище нереформованої компанії Українська залізниця залишається критичним.
Окрім того, все ще не прийнято плану дій щодо реалізації Національної транспортної стратегії, також Комплексний план дій з реформування інфраструктурних проєктів, що є важливим для забезпечення основи для запровадження стандартів ЄС щодо управління інфраструктурою, досі не діє.

Наталя Форсюк, заступник міністра інфраструктури з євроінтерації, так прокоментувала оприлюднений звіт:

Молимося, щоб справа до транспорту нарешті дійшла. На ВР уряд впливу не має. Ми вносимо на розгляд. Голосують вони. Або не голосують, як поки у всіх транспортних євроінтеграційних законопроєктах. Хотілося б зрушень, хоч це і не така популярна тема як правосуддя чи боротьба з корупцією. Хоч зміни будуть не менш відчутними. Бо всі без винятку користуються транспортом та відповідною інфраструктурою. Якість яких далека від Європи. Але це поки що.

Раніше REUA повідомляв, що транспортна сфера має найгірший результат імплементації Угоди про асоціацію з ЄС: Україна виконала лише 19% своїх зобов’язань у сфері «Транспорт, транспортна інфраструктура, поштові та кур’єрські послуги».

Нагадаємо, що для подальшої імплементації Угоди про асоціацію з ЄС Україна повинна виконати низку зобов’язань у транспортній сфері:

  • Верховна Рада України має прийняти законопроекти про внутрішній водний, залізничний, автомобільний транспорт та перевезення небезпечних вантажів.
  • Кабінет Міністрів України має затвердити розпорядження про План дій Національної транспортної стратегіі 2030 та Стратегію реформування циклом інфраструктурного проекту 2020 – 2024

Також від прийняття низки євроінтеграційних законів, зокрема Про залізничний транспорт, залежить отримання макрофінансової допомоги від ЄС у розмірі 1,2 млрд євро.

 

Позначки: , , ,