Разом із підписанням Угоди про Асоціацію з Європейським Союзом перед Україною постало питання інтеграції у єдиний європейський транспортний простір.

Це передбачає перехід на спільні принципи функціонування ринку залізничних перевезень, включаючи наявність незалежних:

  • оператора залізничної інфраструктури, який відповідатиме за її якість та пропускну спроможність (тобто кількість поїздів, які зможуть рухатися коліями);
  • регулятора залізничного транспорту, який затверджуватиме тариф доступу до інфраструктури, забезпечуватиме рівний доступ до неї всіх операторів залізничного транспорту;
  • органу безпеки на залізничному транспорті, який визначатиме вимоги до перевізників, перевірятиме їхню відповідність та видаватиме ліцензії на здійснення перевезень.

На першому етапі наближення українського та європейських ринків будуть визначені спільні принципи функціонування. Згодом, країни можуть прийняти рішення про взаємне відкриття ринків. Досвід країн ЄС доводить: цей процес може тривати від 5 до 12 років і бути досить політизованим. Незалежно від того, коли настане час повної інтеграції України у єдиний із ЄС транспортний простір, варто завчасно проаналізувати – чи вигідно це для розвитку економіки України вже зараз, які уроки країн ЄС варто взяти до уваги на етапі підготовки до відкриття ринків?

На ці питання має відповісти дослідження Центру економічної стратегії у партнерстві із транспортною секцією Флорентійської школи регулювання (FSR Transport). Презентація запланована на 28 лютого у діловій програмі ІІІ Міжнародної конференції “Залізниці України: розвиток та інвестиції- 2019“. Учасники форуму матимуть можливість поставити свої запитання автору дослідження:

Оксана Затворницька, Центр економічної стратегії

Оксана Затворницька (магістерський ступінь зі спеціальності «економічна теорія» Національного університету «Києво-Могилянська академія») має понад 18 років професійного досвіду у сфері досліджень політики, економічних досліджень, управління фінансованими МФО програмами та проектами в Україні та закордоном. Протягом своєї професійної діяльності пані Затворницька обіймала посади: провідного економіста Центру економічної стратегії (2018- дотепер); старшого експерта/заступника директора інженерної компанії ТОВ Ежіс Україна (2008-2018); менеджера проектів української компанії захищеної поліграфії (2007-2008); національного координатора програм Швейцарського бюро співробітництва в Україні (2004-2007); заступника виконавчого директора CASE Україна (2001-2003); та експерта групи макроекономічного аналізу проекту ЄС «Українсько-європейський центр з політичних досліджень та консультацій» (1999-2001). Сфера професійних інтересів пані Затворницької сягає сфер економічного та фінансового аналізу, дослідження політики транспорту, комунальних послуг (громадський транспорт, водо- та теплопостачання) та енергетики. Пані Затворницька має практичний досвід оцінки регуляторного впливу політики, мультикритеріального аналізу проектів, оцінки витрат-переваг та фінансового моделювання проектів державно-приватного партнерства.

 

Позначки: , , , , ,