Залізничний оператор VR Transpoint припинить вантажне сполучення з рф у контрольований спосіб, процес триватиме кілька місяців

6 квітня Рада директорів VR Group прийняла рішення уряду про припинення східних вантажних перевезень. Відповідно до рішення компанія VR Transpoint, яка обслуговує вантажні перевезення, розробить план скорочення перевезень, які враховуватимуть потреби безпеки постачання Фінляндії.
Поки що санкції ЄС не перешкоджають залізничному сполученням між ЄС та росією. Тому розірвання договорів VR Transpoint із фінськими замовниками щодо вантажних перевезень має відбуватися у спосіб, зазначений в угодах, та обговорюватися з клієнтами. Зазначається, що VR Group прагне якнайшвидше припинити вантажні перевезення, але цей процес може зайняти декілька місяців.

“З початку війни компанія працювала над загальною оцінкою, враховуючи зацікавлені сторони та безпеку постачання. Наразі робота завершена. Підготовка рішення була, на жаль, довгим і важким процесом”, – розповідає в.о. директора VR Group, генеральний директор Топі Сімола.

Нагадаємо, фінський залізничний оператор VR Transpoint одним з перших підтримав санкції щодо рф, заявивши 1 березня про скасування будь-яких комунікацій з РЖД, крім тих, які необхідні для транскордонних перевезень.

27 березня VR Transpoint зупинив прийом вантажних перевезень, проте вже за 3 дні, 30 березня відновив вантажне сполучення з росією. Приводом стало те, що згідно з роз’ясненнями Великобританії санкції не поширюються на угоди VR Group.

У той же час фінська сторона з 28 березня скасувала пасажирський рух поїздів Allegro, які курсували між російським Санкт-Петербургом і Гельсінкі.

VR Transpoint спеціалізується на транспортуванні експортної продукції та сировини. У 2021 році компанія VR Transpoint перевезла майже 37 млн тонн вантажів, близько третини від загального обсягу складають перевезення у сполученні між Фінляндією та Росією.

Позначки: , , , , ,