Держрегуляторна служба називає швидке оновлення парку утопією

Спісаніе старих вагонів за віком призведе до значного дефіциту рухомого складу на ринку перевезень, який перевізники не зможуть компенсувати закупівлею нових вагонів, заявив радник голови ГРС і член Робочої групи при ГРС з питань ринку природного газу Андрій Кисенко. Про це пише REUA з посиланням на видання Цензор.

За його словами, ініціатива Мінінфраструктури про обмеження терміну експлуатації залізничних вагонів могла б викликати дефіцит рухомого складу на ринку. І це стало ключовою причиною для відмови Госрегуляторслужби узгодити цей проект.

“Ми вважаємо, що при введенні цього наказу на ринку створиться певний дефіцит вагонів. Оскільки кількість, яке передбачається для списання не тільки як вагонів Укрзалізниці, а в основному ми говоримо про те, що це напіввагони і зерновози, то в майбутньому, я думаю, що в наступному році це буде вже певний дефіцит вагонів. і жодна з приватних компаній, яка володіє парком вагонів, не впорається з цим дефіцитом і не забезпечить повне вивантаження та доставку тих вантажів, які їй будуть запропоновані”, – заявив Кисенко.

Він назвав утопією ідею швидкого оновлення вагонного парку, оскільки компанії не здатні інвестувати значні кошти в закупівлю нових вагонів на заміну списаним.

“На сьогоднішній день, і це підтверджують і приватні компанії, які володіють приватним парком вагонів, вони не будуть в змозі покрити дефіцит вагонів шляхом їх покупки. На сьогоднішній день це непередбачувана інвестиція, і вони не готові до таких інвестицій в короткостроковій перспективі”, – пояснив Кисенко і закликав бізнес і владу розробити новий проект, який врахує інтереси всіх учасників ринку.

Нагадаємо, Державна регуляторна служба (ДРС) не погодила проект наказу, яким Мінінфраструктури збиралося скоротити термін експлуатації вантажних вагонів.

У свою чергу АТ “Укрзалізниця” запропонувала Міністерству інфраструктури компромісне рішення щодо обмеження терміну служби вагонів. Зокрема, держкомпанія запропонувала обмежити 33 роками тільки термін служби піввагонів, а використання зерновозів – терміном до 45 років. Що стосується всіх інших типів вагонів, на думку УЗ, найкращим рішенням буде продовження терміну служби за технічним станом.

Позначки: , ,