Компанія експериментує з альтернативними джерелами живлення, щоб запропонувати ринку «чистий» локомотив

Чеська компанія CZ Loko розпочала розробку локомотива на водневому паливі Hydrogen Shunter 1000. Наразі проєкт перебуває на стадії проведення техніко-економічного обґрунтування, за результами якого буде ухвалено рішення про будівництво дослідного зразка.

Очікується, що локомотив матиме максимальну потужність до 800 кВт та використовуватиме водневі елементи для підзарядки тягових акумуляторів.

Європейська «Зелена угода», націлена на скорочення вуглецевого сліду, спонукає CZ LOKO розвивати низку екологічних проєктів. Наразі ведеться розробка ще 3 типів тягового рухомого складу: легкого маневрового локомотиву E-Shunter 300 з живленням від акумуляторної батареї; маневрово-вивізного локомотиву DualShunter 2000, що працюватиме від контактної мережі та дизельного двигуна; гібридного маневрового локомотиву Hybrid Shunter 1000 з дизельним двигуном для підзарядки акумуляторів.

«Ми вже розробляємо два типи здвоєних і два типи гібридних локомотивів. Ми продовжуємо стежити за цією тенденцією та детально аналізуємо переваги та недоліки цих нетрадиційних рішень. І водень є ще одним із них, оскільки Зелена угода спричиняє фундаментальні зміни у поведінці всього ринку ЄС. На жаль, динаміка змін набагато більш виражена, ніж здатність ринку адаптуватися до них», – сказав Ян Куталек, директор з продажу CZ LOKO.

Зазначається, що подібні проєкти вимагають значних витрат, які до снаги лише найсильнішим компаніям. Проте експерименти завжди виправдані.  Інколи за підсумками ТЕО, будівництва прототипу та консультацій із провідними залізничними операторами компанії доводилося визнавати серійне виробництве недоцільним. Кілька років тому CZ LOKO відмовився від розробки локомотиву на скрапленому природному газі (CNG).

Так було у випадку з гібридним локомотивом ТЕМ 35 для РЖД, що поєднує двигун внутрішнього згоряння з суперконденсатором для пуску, або здвоєним локомотивом HybridShunter 400, що підзаряджався від зовнішньої мережі та мав резервний двигун внутрішнього згоряння. Обидва рішення закінчилися тестуванням прототипів, перевіреними приводними системами та поведінкою, але ці рішення більше не розробляються.

«Без цих інноваційних проєктів ми б ніколи не рухалися далі. Завдяки їм ми вже знаємо, куди не треба і куди варто йти. Ми шукаємо варіант, який не вимагатиме побудови додаткової інфраструктури, який передбачає модульне рішення та спільну базу для обслуговування інших наших транспортних засобаів», – сказав Ян Куталек.

У 2023 році CZ Loko розраховує на успішне впровадження маневрово-вивізного локомотива DualShunter 2000, здатного працювати від контактної мережі та дизельного двигуна. Вже за рік його планують ввести в експлуатацію в Італії, ще за 2 роки – у Чехії, а потім у сусідніх країнах. Перевагою локомотиву є те, що дизельний двигун може бути замінений трьома блоками акумуляторних батарей, що заряджаються від контактної мережі або зовнішнього джерела.

У 2026 році має стартувати виробництво іншої розробки компанії CZ Loko – маневрового локомотиву  HybridShunter 1000, який матиме три блоки акумуляторів сумарною ємністю 600 кВт-год. Резервом енергії стане дизельний двигун, від нього зможуть заряджатися акумулятори. Оскільки передбачено локальне використання локомотивів на під’їздних коліх, це не потребує розгортання спеціальної інраструктури. Зазначається, що він стане альтернативою звичайним маневровим машинам.

Також продовжується робота над створенням легкого маневрового локомотива E‑Shunter 300 з живленням від акумуляторної батареї.

Мета пошуків CZ LOKO – омологація в ЄС та доступність за ціною. Хоча «чистий» локомотив завжди буде значно дорожчим за звичний двигун внутрішнього згоряння, зазначать в компанії.

 

Позначки: , , , , , , , ,