Укрзалізниця сплатила у повному розмірі штраф АМКУ та припинила стягувати додаткову плату за обслуговування вантажів на малодіяльних станціях

АТ «Укрзалізниця» сплатило штраф у 18 282 400 грн, що був накладений Антимонопольним комітетом України (АМКУ) через зловживання монопольним становищем компанії та стягуванні окремої плати за обслуговування вантажів на малодіяльних станціях, повідомили в комітеті.

В АМКУ нагадали, що в 2018-2020 роках Укрзалізниця, маючи 100 % монопольне становище на ринку перевезення вантажів залізничним транспортом у межах країни, розробила та запровадила так званий «Порядок проведення рейтинг-аналізу діяльності вантажних станцій». Він визначав критерії включення/виключення вантажних станцій до/з переліку малодіяльних. На основі створеного переліку станцій Укрзалізниця ініціювала підписання зі своїми клієнтами додаткових угод до договорів про надання послуг з перевезення вантажів з/на малодіяльні станції. Підписання цієї угоди було безальтернативною умовою надання клієнтам залізниці послуг перевезень.

АМКУ визнав дії Укрзалізниці як такі, що створювали для суб’єктів господарювання нерівні умови отримання послуги: з 09.01.2019 до 03.09.2020 користувачі так званих малодіяльних станцій, сплачували більшу вартість за обслуговування вантажів, порівняно з тими клієнтами, які цими станціями не користувалися.

Зазначається, що за умов існування значної конкуренції на ринку суб’єкти господарювання мали б змогу відмовитись від підписання додаткової угоди.

У серпні 2020 року АМКУ визнав послуги з обслуговування малодіяльних станцій економічно необґрунтованими та зобов’язав товариство припинити порушення.

У той же час наголошується, що Укрзалізниця оскаржила рішення АМКУ у суді. Однак Господарський суд міста Києва у задоволенні позовних вимог відмовив повністю. Наразі триває апеляційне провадження.

Позначки: , , ,