Мінімальний рівень локалізації виробництва локомотивів у 35% – такими мають бути вимоги до постачальників електровозів в Україні, про це домовилися представники Мінінфраструктури, Мінекономрозвитку, Укрзалізниці, Антимонопольного комітету, ФРУ та промислових підприємств.

Ілюстративне фото

Виробництво в Україні електровозів із високим рівнем локалізації ініціатори зустручі називають стратегічним національним проєктом: це не тільки нові робочі місця, а й зростання рівня машинобудівних технологій на промислових підприємствах країни.

Присутній на засіданні голова правління ПАТ «КВБЗ» Максим Крамаренко повідомив, що учасники погодилися з необхідністю збільшити мінімальний рівень локалізації. Тому є потреба відкорегувати пропозиції Укрзалізниці до постачальників електровозів.

Мінімальний рівень локалізації 15%, проголошений Укрзалізницею, є неприпустимо низьким показником для такого масштабного проєкту. Він має складати 35%, в ідеалі – 53%, наші виробники здатні це забезпечити.

Домовилися створити робочу групу з 2 підгруп: одна – визначатиме фінансові інструменти закупівлі, друга – формулюватиме вимоги до локалізації, займатиметься технологіями та визначенням вартості життєвого циклу.

Нагадаємо,  28 квітня УЗ оголосила відбір учасників проєкту поставки 205 електровозів для формування короткого списку, вказавши стартову локалізацію 15%. Проте українські виробники наполягають на 50%, апелюючи до економічних вигод: додаткові надходження до бюджетів та зростання ВВП. Реалізація цього проекту матиме відчутний мультиплікаційний ефект як для 150 промислових підприємств машинобудівної та суміжних галузей України, так і української економіки в цілому.