“Дніпропетровський орган з сертифікації залізничного транспорту” скасував своє попереднє рішення

Державне підприємство “Дніпропетровський орган з сертифікації залізничного транспорту” (ДОСЗТ) 12 листопада 2020 року ухвалив рішення скасувати дію виданого раніше ТОО “Проммашкомплект” (м Екібастуз, Казахстан) сертифікату відповідності на суцільнокатані колеса для рухомого складу залізниць ДСТУ ГОСТ 10791 до: 2016, про це повідомляє ЦТС.

За інформацією джерел видання, сертифікат відкликали через те, що сертифікаційні випробування коліс “Проммашкомплекта” не проводилися у випробувальних лабораторіях на території України. По суті, казахстанська сторона надала ДОСЗТ некоректну інформацію про те, де саме проводилися випробування.

У той же час процедура видачі сертифіката відповідності на будь-яку залізничну продукцію в Україні передбачає обов’язкове проведення випробувань в акредитованих лабораторіях, які згодом гарантують безпеку експлуатації виробів на українських залізницях. У разі сертифікації казахстанських залізничних коліс процедура була порушена і випробування не проводилися.

Раніше ДОСЗТ видав “Проммашкомплекту” сертифікат відповідності на суцільнокатані залізничні колеса терміном до 29 жовтня 2023 року. Слід зауважити, що спецсталь “Проммашкомплект” купує в Росії, оскільки в Казахстані не має виробника сталі відповідних характеристик.

“Укрметалургпром” відреагував на це відкритим листом до очільника уряду, виступивши проти закупівель залізничної продукції казахстанських виробників,  та зауваживши, що  українське залізничне машинобудування має можливість цілковито задовольнити внутрішні потреби виробами, виготовленими з нуля.

Відмовитися від закупівлі рухомого складу в Казахстані закликала і Федерація роботодавців України, зазначивши, що українські машинобудівний і металургійний сектори здатні забезпечити потреби модернізації “Укрзалізниці”, починаючи від рейок і закінчуючи рухомим складом. У ФРУ також підкреслили, що українські виробники не мають відкритого доступу до ринку державних закупівель Казахстану, де казахські підприємства захищені 30% цінової преференцією на будь-яких державних тендерах.