Закупівля залізничної продукції в Казахстані зашкодить українським промисловцям, зауважує “Укрметалургпром”  та виступає категорично проти урядової ініціативи

Об’єднання підприємств “Укрметалургпром” виступило з різкою критикою планів по закупівлі залізничної та металургійної продукції в Казахстані, повідомляє Інтерфакс.

“За неофіційною інформацією, днями українська делегація у складі, в тому числі, представників уряду, відвідала Казахстан з метою проведення переговорів на предмет закупівлі в місцевих виробників продукції для модернізації української залізниці. Зокрема, мова йде про такі металомістких виробах, як локомотиви, рейки, залізничні колеса та стрілочні переводи”, – констатується в листі “Укрметаллургпрому” на адресу прем’єр-міністра, віце-прем’єра – голови міністерства стратегічних галузей промисловості, керівника Мінекономіки, а також голові комітету Верховної Ради з питань економічного розвитку.

“Укрметалургпром” підкреслює, що українське залізничне машинобудування може повністю забезпечити потреби українських залізниць виробами, побудованими з нуля – в країні видобувається залізна руда, є меткомбінати, машинобудівні підприємства.

Закупівля продукції у казахських виробників для потреб українських залізниць виглядає економічним абсурдом, переконані в “Укрметаллургпроме”.  Особливо зважаючи на те, що українські промисловці не мають відкритого доступу на ринок Казахстану, на якому казахські виробники захищені 30% -й ціновою преференцією на будь-яких державних тендерах.

Казахські компанії вже отримали в Україні сертифікати на свою продукцію, зокрема, на рейки і залізничні колеса “вкрай непрозорим способом”.

“Укрметалургпром” закликав прем’єр-міністра України відмовитися від планів закупівлі залізничної продукції в Казахстані.