За результатами другого засідання Комісії з відбору учасників пілотного проєкту визначено суб’єктів приватної тяги, які отримають доступ до окремих маршрутів на залізничних коліях загального користування.

Власними локомотивами окремими маршрутами колією загального користування вантажі возитимуть 6 компаній: Промтехгруп, 4 від Асоціації українських залізничних перевізників та Івано-Франківськцемент.

Допуск отримали всі заявлені компанії, крім тих, у яких маршрут має перетин з лініями Інтерсіті + (зокрема, Ferrexpo позбавлено можливості возити свої вантажі на ділянці ст. Золотнішино – Чорноморська), про це повідомив радник робочої групи Владислав Притоманов.  На його думку, саме ділянки з пасажирським рухом могли б стати найбільш показовими для проведення експерименту з приватною тягою:

Але питання доступу на ділянки з Інтерсіті + це, вже зрозуміло, питання часу. І не довгого. Думаю, вже до кінця 2020 роки ми побачимо відремонтований ДС-3 на ділянці Феррекспо і ще кілька модернізованих магістральних локомотивів (як електро- так дизельної тяги). Вже точно через 6 місяців ми побачимо більше десятка нових маневрових локомотивів в парку України. УЗ зможе перенаправити вільні локомотиви на інші ділянки (особливо це важливо для вивізного роботи аграріїв і сортувальних станцій) і отримувати як тариф від пілота, так і дохід від нових перевезень (а їх так не вистачає української промисловості), – вважає Владислав Притоманов.

Надалі робоча група займатиметься підготовкою тексту договору на перевезення між УЗ і вантажовласником та окремий договір між УЗ і оператором приватного локомотива на доступ до інфраструктури, розповів незалежний експерт.

Нагадаємо, в травні на першому засіданні Комісії була розглянута інформація про дільниці та локомотиви, які суб’єкти приватної тяги пропонують для роботи окремими маршрутами на залізничних коліях загального користування.

Позначки: , , , , , , , , , ,