Російська агресія ще раз продемонструвала необхідність залізничного з’єднання країн Балтії з рештою Європи. На фінансування проєкту виділятимуть кошти з програми військової мобільності CEF.

У Єврокомісії впевнені, що геополітичне значення проєкту Rail Baltica після військової агресії Росії тільки зросло. Про це пише REUA з посиланням на інформацію RG.

Координатор Європейської комісії по коридору TEN-T Північне море – Балтія Катрін Траутманн зазначила, що вторгнення Росії в Україну ще раз підтвердило необхідність залізничного з’єднання колією європейського формату країн Балтії з рештою Європи.  Вона підтвердила, що посилення інтеграції Балтійського регіону до ЄС є пріоритетом для Комісії, а залізниця від Таллінна до Варшави – «головна відсутня ланка в транспортній мережі ЄС». Траутманн вважає, що проєкт Rail Baltica дає можливість для створення нового економічного коридору.

Організатор проєкту Baltica – RB Rail – планує у 2022 році витратити на закупівлі 2 мільярди євро: передбачає придбання послуг з електрифікації, встановлення систем сигналізації та контролю, проєктування та нагляду за ділянкою Каунас – польський кордон, а також вивчення оптимальної моделі для забезпечення рухомого складу колії 1435 мм.

Реалізувати такий обсяг робіт допомагає потужна підтримка ЄС через Механізм підключення Європи (CEF). Голова та генеральний директор RB Rail Агніс Дріксна розповіла, що нині подаються заявки на додаткове фінансування, а нещодавно було виділено фінансування з програми військової мобільності CEF.

До проєкту RB Rail залучено понад 200 балтійських та 50 міжнародних партнерів. Наразі RB Rail проводить «ретельний аналіз» проєкту, щоб пом’якшити можливі ризики від війни в Україні.

«Зрозуміло, що з моральних, етичних та прагматичних міркувань реалізація проєкту не передбачає можливості вести бізнес з російськими та білоруськими компаніями. Це ще більше відкриває можливості для інших компаній регіону», – пояснив директор із закупівель Крістіян Пірсалу.

ДОВІДКА
Rail Baltica — проєкт залізниці з європейською стандартною колією, що має сполучити країни Балтії зі Східною та Західною Європою. Європейська колія з’єднюватиме Берлін та Варшаву з Таллінном, Ригою, Каунасом.
Дата початку – 2010 рік. Запланована дата завершення – 2026 рік.

Нагадаємо, литовська сторона та LTG Cargo запропонували в умовах блокади чорноморських та азовських портів транспортувати українське збіжжя залізницею до порту Клайпеда. Проте такий варіант перевезення має низку проблемних ділянок: зокрема, приперетині кордонів виникає потреба двічі змінювати формат залізничної колії з 1520мм на 1435мм і знову на 1520мм. Тестовий поїзд планується запустити вже в квітні цього року.

Позначки: , , ,