Розширення перегону на дільниці Чорноморська – Берегова на третину збільшить пропускну спроможність до найбільших портів країни

Якщо раніше пропускна спроможність дільниці Чорноморська — Берегова складала 48 пар поїздів на добу, то після оновлення – вже 60 пар. Реалізації наступного етапу проєкту, добудови другої головної колії на дільниці пост 24 км — пост 30 км — станція Берегова/станція Хімічна, збільшить пропускну спроможність дільниці до 150 пар поїздів на добу, повідомили в Міністерстві інфраструктури України.

Під час реалізації проєкту реконструкції дільниці Чорноморська – Берегова було влаштовано другу колію на дільниці Чорноморська – Берегова між к.п. 5 км – роз’їзд 12 км довжиною 6,8 км. Зокрема, проведено капітальний ремонт переїзду 5 км із укладанням залізобетонного настилу, реконструкція пристроїв сигналізації та зв’язку, влаштовано та електрифіковано контактну мережу нової колії.  Загальна кошторисна вартість проєкту складає 460,6 млн грн. з ПДВ.

За цим напрямком забезпечується перевезення для трьох найбільших стивідорних компаній порту: ДП МТП «Южний», ТОВ «Трансінвестсервіс» та АТ «Одеський припортовий завод».

Міністр інфраструктури Олександр Кубраков зазначив, що покращити якість та швидкість залізничних перевезень вдалося завдяки другій хвилі підняття тарифів на вантажні перевезення Укрзалізниці, яка додаткові кошти спрямувала на оновлення інфраструктури:

Якби УЗ не змінила свої підходи, був ризик повної зупинки руху. Нагадаю, у серпні набув чинності Наказ Міністерства інфраструктури який наблизив вартість різних класів товарів залізницею. Наприклад, тариф на перевезення товарів І класу, куди відносять залізну руду та вугілля, є одним із найнижчих — зокрема і за перевезення зерна. За розрахунками Держаудит служби, відсутність уніфікації коефіцієнтів у Збірнику тарифів призвела до того, що АТ «Укрзалізниця» за останні роки втратила доходів на суму 17,6 млрд грн.

  

Довідка.
З 46 тисяч км залізничних колій лише 46% електрифіковані, а капітального ремонту і реконструкції потребують понад 11 тис. км залізничних колій.

 

Позначки: , , , , ,