Користуючись своїм монопольним правом, Укрзалізниця експлуатує рухомий склад на напрямках з підвищеною швидкістю руху з чіткою пріоритезацією: перевагу надають вагонам, що здаються в оренду на ProZorro, чільне місце також займає власний парк, і лише в останню чергу – приватні вагони, про це повідомляють учаснику проєкту ЦТС.
Хотів би зазначити ставлення УЗ до обороту приватного вагона. Є негласна команда з боку УЗ про пріоритетність подачі вагонів під навантаження. В першу чергу під навантаження подаються вагони, які були виграні через систему ProZorro, наступний рівень – ЦТЛ, і тільки на третьому місці приватні власники вагонів. Тобто обмежений ресурс маневрової тяги подається в першу чергу для вагонів з ProZorro“, – говорить Олег Бурлаченко, генеральний директор компанії “ТЕП Вертикаль”.
У компанії “Лемтранс” також наголошують на обставина, що приватний вагон залишається як і раніше “чужим” для УЗ. Про це, не приховуючи, говорять на всіх рівнях: тобто першочергове навантаження, ремонт, відправка – це, перш за все, стосується вагонів інвентарного парку, а робота з приватним рухомим складом ведеться за залишковим принципом. Раніше ЦТС писав, що середньодобова швидкість руху критого вагона склала 63,8 км/добу, піввагона – 71,8 км/добу, платформи – 81,1 км/добу і зерновозу 84,1 км/добу, тоді як згідно з нормативами середньодобовий пробіг вагона повинен складати 200 км/добу. Найбільше затримок було в русі критого вагона – 69% рейсів були здійснені з запізненням, слідом за ним піввагон – 43% рейсів з запізненням, зерновоз і платформа – 43% рейсів були виконані з запізненням.Позначки: , ,