На залізничні перевезення вантажів очікують індексація та уніфікація тарифу, а також зміни торкнуться тарифікації транзитних перевезень

АТ “Укрзалізниця” з першого січня 2023 року планує тарифікувати транзитні перевезення вантажів територією України згідно внутрішнього Збірника тарифів, про це за результатами засідання Експортного офісу повідомив заступник директора Департаменту комерційної роботи товариства Валерій Ткачов.
Ткачов зазначив, що після виходу УЗ з тарифної угоди країн СНД зазначену ініціативу компанія направила до Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України та наразі чекає затвердження.
Під час засідання Експортного офісу вантажовідправників-експортерів проінформували про індексацію договірних тарифів. Ткачов зазначив, що орієнтовно 15-17 грудня 2022 року буде оголошено про індексацію, відсоток якої складе +38,3%.
За його словами, індексація буде проводитися 1 раз на 3 місяці у відповідності до зміни показника ІЦВ (індекс цін виробників), зміни набиратимуть чинності за 1 місяць після офіційного оголошення.

АТ «Укрзалізниця» направило до Мінінфраструктури нову редакцію Збірника тарифів, якою передбачено уніфікація тарифів перевезення вантажів різних тарифних класів та спрощення розрахунку тарифів. Наразі тарифні ініціативи УЗ розглядаються у міністерстві.

Нагадаємо, у жовтні цього року Укрзалізниця оприлюднила свої плани щодо реформи системи тарифоутворення.”Просте тарифоутворення” мало б замінити 29 cхем базових ставок, 15 коефіцієнтів, 38 додаткових зборів та дозволило б уникнути дискримінації низки виробників, позбутися диспропорції між тарифними класами, а також несправедливих тарифів на перевезення порожніх вагонів.
Питання уніфікації тарифів обговорюють протягом останніх 5 років, врешті у вересні 2020 року ДРСУ заблокувала уніфікацію тарифів на залізниці. Згодом УЗ заявили, що система тарифоутворення зміниться після анбандлінгу компанії.
Позначки: , , , , ,