“Просте тарифоутворення” замінить 29 cхем базових ставок, 15 коефіцієнтів, 38 додаткових зборів.

Укрзалізниця оприлюднила свої плани щодо реформи системи тарифоутворення. Не зазначивши термінів реалізації відповідної реформи, державна монополія пропонує суттєве спрощення розрахунку тарифу на вантажні перевезення залізницею. Про це пише REUA з посиланням на інформацію компанії.

Запропоноване УЗ “просте тарифоутворення” враховуватиме 4 чинники: базову ставку єдиної схеми (відстань перевезення, масу вантажу) та три коефіцієнти – єдиний коригуючий коефіцієнт; коефіцієнт, що враховує особливості вантажу (перевезення); коефіцієнт маршрутизації.

Слід зауважити, що коефіцієнт, що враховує особливості перевезення, передбачає тариф за проїзд з окремим власним локомотивом та перевезення з окремим локомотивом перевізника. Приватні оператори зможуть застосовувати понижуючий коефіцієнт 0,65.

За підрахунками УЗ, без маршрутної знижки вартість перевезення вантажів першого тарифного класу зросте на 7-14%, тоді як зернових, а також вантажів третього тарифного класу знизиться у діапазоні 7-38%. Зміна тарифоутворення суттєво вдарить по перевезенням темних нафтопродуктів та позакласних низьковартісних вантажах (щебінь).

На думку представників УЗ, запровадження нової системи тарифоутворення дозволить уникнути дискримінації низки виробників, позбутися диспропорції між тарифними класами, а також несправедливих тарифів на перевезення порожніх вагонів.

 

Позначки: , , , ,