Кабмін затвердив план заходів з реалізації Національної транспортної стратегії України на період до 2030 року, який визначає конкретні етапи та терміни виконання заходів, необхідні для забезпечення ефективної діяльності та комплексного розвитку галузі в цілому.

«Національна транспортна стратегія «Drive Ukraine 2030» визначає розвиток транспортної галузі на найближчі 9 років. Уряд сьогодні схвалив план, який визначає конкретні етапи та терміни виконання заходів з реалізації цієї Стратегії. Документ містить детальні кроки з реалізації усіх завдань, а також визначає суми та джерела фінансування, посянив міністр інфраструктури України Владислав Криклій:

«Документ був розроблений за підтримки представництва Євросоюзу в Україні та відображає реалізацію євроінтеграційних зобов’язань нашої держави в галузі транспорту. Це і впровадження Європейського зеленого курсу та заміна громадського транспорту на більш сучасний та екологічний, і покращення послуг з перевезення пасажирів, і розвиток велосипедної інфраструктури тощо», – зазначив Владислав Криклій.

Зокрема, до плану заходів було включено:

  • проєкти розвитку транспортної інфраструктури як на регіональному, так і на міждержавному рівнях, реалізація яких спрямована на підвищення безпеки, якості та доступності транспортних послуг;
  • залучення інноваційних технологій та впровадження пільг для підтримки національних виробників, які були запропоновані профільними асоціаціями;
  • підвищення якості надання транспортних послуг, їх екологічність та відповідність світовим стандартам, інтеграція української транспортної системи до європейської мережі тощо.

У пояснювальній записці називаються чотири напрями діяльності: ефективність транспортної системи, умови для глобальних інвестицій, екологічність та мобільність/міжрегіональна інтеграція.

«У кожному з чотирьох основних напрямів Стратегії визначено перелік завдань, які необхідно вирішити для розв’язання існуючих проблем. Кожне завдання має відповідні етапи виконання, відповідальних виконавців, терміни та індикатори», – додав Владислав Криклій.

Нагадаємо,  що «Національної транспортної стратегії України на період до 2030 року» Кабінет Міністрів України затвердив розпорядженням № 430 від 30 травня 2018 року.

Зазначимо, що «Національна транспортна стратегія «Drive Ukraine 2030» передбачає комплекс заходів у сфері залізничного транспорту:

– Фінансовий та організаційний поділ “Укрзалізниці” на окремі сегменти за видами діяльності (анбандлінг).

– Фінансове оздоровлення УЗ шляхом стабілізаційних програм.

– Реалізація непрофільних активів компанії.

– Звільнення від оподаткування земель під залізничною інфраструктурою.

– Зниження збитковості пасажирських перевезень шляхом введення контрактного замовлення на суспільно важливі пасажирські перевезення.

– Підготовка УЗ до функціонування в умовах конкурентного ринку залізничних перевезень.

– Прийняття Закону про залізничний транспорт.

– Оновлення інфраструктури і рухомого складу “Укрзалізниці”. Створення спеціального залізничного фонду, в якому будуть передбачені кошти на інвестиційні проєкти в цій частині.

– Поліпшення якості пасажирських перевезень.

– Створення умов для будівництва високошвидкісних залізниць.

Позначки: , , , , ,