Укрзалізниця та ОДА уклали меморандум про PSO: місцева влада щороку компенсуватиме перевізнику від 5 млн грн витрат на організацію маршруту Одеса — Ізмаїл

Керівництво АТ «Укрзалізниця» та Одеської обласної адміністрації підписало меморандум у рамках реалізації пілотного проєкту Public Service Obligation (PSO) у пасажирських приміських перевезеннях. Зокрема, відповідно до меморандуму місцева влада компенсуватиме перевізнику щонайменше 5 млн грн на рік витрат на організацію маршруту Одеса — Ізмаїл.

Одеська область стає флагманом впровадження європейської практики замовлення послуг з перевезення пасажирів залізничним транспортом.

«Саме завдяки підписаному меморандуму в рамках впровадження механізму PSO ми змогли запустити на маршруті Ізмаїл — Одеса новий та сучасний дизель поїзд. Найближчим часом аналогічні проєкти будуть реалізовані й в інших областях країни», — зазначив  голова правління АТ «Укрзалізниця» Олександр Камишін.

В Укрзалізниці наголошують, що модель PSO є найвигіднішою для всіх сторін перевізного процесу, адже вона закріплює надання послуги, що становить загальносуспільний інтерес, та відповідну компенсацію від місцевої влади.

«Маємо велику надію на парламентарів, адже модель PSO закріплена у проєкті закону «Про залізничний транспорт» у новій редакції, який проходить аналіз у Верховній Раді. Впевнений, що в короткі терміни цей надважливий документ буде прийнято й Укрзалізниця отримає потужний вектор розвитку. А поки ми, не чекаючи документа, робимо перші важливі кроки у напрямку найкращого сервісу для наших пасажирів», — зауважив Олександр Камишін.

Це перший в Україні проєкт за моделлю PSO. Таке партнерство має стати прикладом для усіх областей України.

АТ «Укрзалізниця» запустила «Дунайський експрес»: на маршруті Ізмаїл – Одеса курсуватиме сучасний дизель-поїзд вітчизняного виробництва.

Довідково

Public Service Obligation (PSO) — ринкова модель замовлення транспортних послуг, при якій держава або місцева влада оплачують перевізнику вартість соціально значущих маршрутів. Такий механізм впроваджено в більшості європейських країн: у Німеччині, Нідерландах, Латвії, Болгарії, Чеській Республіці.

Позначки: , , , ,