АТ «Укрзалізниця» запустила «Дунайський експрес»: між Одесою та Ізмаїлом курсуватиме дизель-поїзд українського виробництва

Запуск «Дунайського експресу» став наслідком підписання меморандуму АТ «Укрзалізниця» та Одеської обласної влади щодо реалізації пілотного проєкту Public Service Obligation (PSO) у пасажирських приміських перевезеннях. Зокрема, місцева влада зобов’язалась компенсувати перевізнику щонайменше 5 млн грн на рік витрат на організацію маршруту Одеса — Ізмаїл. Це абсолютно нова модель приміських перевезень для Укрзалізниці і звична справа для більшості європейських країн, повідомили в компанії.

«Дунайський експрес» стане стартом потужного розвитку системи приміських перевезень європейського зразка в Україні», — наголосив голова правління АТ «Укрзалізниця» Олександр Камишін.

Маршрутом курсуватиме сучасний дизель-поїзд ДПКр-3, виробництва КВБЗ.

Поїзд №7002/7001 Одеса — Ізмаїл відправлятиметься з Одеси щодня о 19:50 та прибуватиме до Ізмаїла о 00:32. Зворотно поїзд виправлятиметься о 01:29 та прибуватиме до Одеси о 06:11. Також експрес робитиме зупинки на станціях: Білгород-Дністровський, Кулевча, Сарата, Арциз, Главані, Дзинілор та Котлабух.

Нагадаємо, випробування третього дизель-поїзду ДПКр-3-003, який КВБЗ збудував для АТ “Укрзалізниця”, відбувалося у червні 2021 року на відтинку Південної залізниці ст. Крюков на Дніпрі та ст. Люботин. У квітні 2021 року КВБЗ завершив випробування другого дизель-поїзда ДПКр-3-002. Тестові поїздки виконувалися за маршрутом Кременчук-Люботин.

Наприкінці грудня 2019 року КВБЗ передав Укрзалізниці перший склад – ДПКр-3-001.  Поїзд працював на маршруті Київ – аеропорт Бориспіль. З вересня 2020 року перший ДПКр-3 був переведений на маршрут Черкаси-Сміла.

Три роки тому, у серпні 2018 року Укрзалізниця уклала контракти з КВБЗ на придбання рухомого складу на загальну суму 2,58 млрд грн, у тому числі – 6 дизель-потягів. Проте Кабмін декілька разів переглядав фінплан компанії та врешті-решт залишив фінансування лише одного дизель-поїзда. У грудні 2019 КВБЗ дозволи виробництво дослідної партії з 6 дизель-поїздів ДПКр-3 по 3 вагони у складі кожного.

 

Позначки: , , , ,