Укрзалізниця може стати заручником масових вантажів і сезонним перевізником, якщо не перегляне власний підхід до формування перевезень.

Олександр Ткачук, директор  компанії “Квадро Центр”, дорікає Укрзалізниці в ігноруванні перевезень тарно-штучних вантажів. На його думку, пріоритет надається масовим вантажам, а саме вони при лібералізації залізничних перевезень опиняться у приватних перевізників, оскільки вантажовласники вже нині опрацьовують способи унезалежнення від монополії на тягу. Натомість Укрзалізниця ризикує залишитися  такою собі “УЗ Cargo Grain”, фокусуючись на перевезенні виключно зерна.

Про витоки конкуренції на залізниці та до чого залізнична конкуренція може призвести в українських реаліях Олександр Ткачук розмірковує на свой сторінці у соцмережі:

При перевезенні масових вантажів у великих обсягах – у залізниці немає конкурентів. Але їх хочуть створити. Оскільки бізнес, це про прибуток, то конкуренція можлива тільки на ділянках з високим рівнем вантажопотоку. Сьогодні на цих ділянках конкуренцію УЗ може створити тільки РЖД. Всі інші розмови про приватну тягу – це про бажання вантажовласників бути незалежними від «сторонньої» тяги, а це не про конкуренцію та відповідне покращення сервісу та зниження ціни.

Керівник компанії, яка оперує парком критих вагонів, звертає увагу, що при перевезенні тарно-штучних вантажів вантажовласник має альтернативу УЗ – автотранспорт. Проте конкуренція в цьому вантажному сегменті не призвела до зниження цін на послуги УЗ чи покращення її сервісів, тому що залізнична монополія просто відмовляється конкурувати:

УЗ продовжує діяти в логіці ігнорування перевезення тарно-штучних вантажів. Але й у логіці перевезень масових вантажів є також свої особливості, а саме концентрація на перевезенні зернових. Таким чином, залізниця перетворюється в зернову залізницю, яка буде працювати сезонно. А де ж тут місце конкуренції? Тільки в тому, щоб відв’язатись від державного регулювання цін на залізничні послуги.

Всі ці дії під гаслами конкуренції призведуть до наступного. Залізнична мережа буде функціонувати тільки під значними вантажопотоками (про стратегічність колій – окрема тема). Великі вантажовідправники будуть оперувати власною тягою та вимагати у оператора інфраструктури зниження вартості доступу або й компенсацій з бюджету. На ІРО вийде не УЗ, бо її не буде найближчим часом, а УЗ Cargo Grain.

Позначки: , ,