УЗ та МІУ пропонують переглянути варіанти реалізації проєкту з електрифікації, а також швидше та за іншими умовами визначати переможців тендеру

АТ «Укрзалізниця» направить до Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР) та Європейського інвестиційного банку (ЄІБ) звернення щодо скасування тендерної процедури за I фазою проєкту електрифікації залізничного напрямку Долинська — Миколаїв — Колосівка (дільниця Долинська — Миколаїв), інформація про це з’явилася на сайті компанії.

На засіданні 13 січня Антикризовий штаб з відновлення сталого функціонування Укрзалізниці підтримав таку ініціативу. Очільник штабу, міністр інфраструктури України Олександр Кубраков причиною такого рішення назвав процедурні порушення, а також занадто довгий проміжок часу для подачі та оцінки тендерних пропозицій.

Так, сукупно тендерна процедура із застосуванням електронного порталу закупівель ЄБРР — ECEPP триває майже 2 роки: тендер був оголошений 30 січня 2020 року, а технічний проєкт розробили ще у 2016 році.

В компанії зауважують, що за цей час у тендерну документацію були внесені суттєві зміни щодо вимог до якості, сертифікації та безпечності продукції та робіт, зміни в частині вимог до досвіду учасників та їхньої кваліфікації тощо.

Повідомляється, що через низку порушень процедури закупівлі, які раніше виявили Антикорупційний офіс та комплаєнс АТ «Укрзалізниця»,  компанія має намір скасувати тендерну процедуру.

Протягом місяця компанія надасть Мінінфраструктури конкретні пропозиції щодо можливих варіантів продовження співпраці з міжнародними фінансовими організаціями та реалізації проєкту, заявив голова правління АТ «Укрзалізниця» Олександр Камишін:

«Ми також, відповідно до висновків комплаєнс офісу, плануємо завершити розслідування обставин цього тендера та готуємо звернення до правоохоронних органів», — додав він.

Фінансування проєкту електрифікації дільниці Долинська — Миколаїв близько 366 млн євро з ПДВ здійснюватиметься із залученням коштів ЄБРР та ЄІБ відповідно до укладених кредитної та фінансової угод.

Проєкту «Електрифікація залізничного напрямку Долинська-Миколаїв-Колосівка» спрямований на підвищення пропускної спроможності та рівня безпеки на залізничному транспорті, покращення залізничного сполучення з портами України. Наразі транспортними коридорами TEN-T перевозиться близько 80 % усіх транзитних вантажів.

Позначки: , , , , , , ,