Клайпедський порт може стати північними воротами України для виходу до Скандинавії, водночас Одеса — південними морськими воротами Литви у Чорноморський регіон.

Міністр інфраструктури України Олександр Кубраков  та Міністр транспорту та зв’язку Литви Маріус Скуодіс обговорили питання посилення співпраці та перспективи нових проєктів.

«Ми відновлюємо діалог про реалізацію давньої ідеї – поєднання залізничним сполученням Балтійського та Чорноморського регіонів. Для обох країн це шанс оптимізувати логістику, збільшити навантаження на морські порти та вийти на нові світові ринки. З Міністром транспорту та зв’язку Литви ми вже домовились про запуск пілотного проєкту, у рамках якого будемо розвивати мультимодальні перевезення між країнами, у тому числі шляхом збільшення потоку напівпричепів», – розповів Олександр Кубраков.

Зауважується,  що для того, щоб мультимодальні вантажні перевезення морем та залізницею автомобільних напівпричепів як інтермодальних транспортних одиниць стали можливими, міністерство ініціює зміни до українського законодавства: напівпричепи класифікувати як вантаж, а не як транспортний засіб.

Запуск пілотного проєкту планується у вересні цього року. В МІУ переконані, що успішна реалізація домовленостей має потенціал зробити Клайпедський порт в Литві північними воротами України для виходу до Скандинавії, водночас Одесу — південними морськими воротами Литви у Чорноморський регіон.

Наразі між Балтійським і Чорноморським регіонами здійснюються великі вантажні потоки. Але частка українських вантажів незначна: вони складають близько 1-2% всіх вантажів у Клайпедському порту. За оцінками литовської сторони, потік товару з України потенційно може бути вдесятеро вищим.

Також на часі відновлення пасажирського маршруту «4 столиці», з Києва до Риги, повідомив міністр.

Позначки: , , ,