Укрзалізниця переконує, що польські прикордонні переходи недозавантажені. Польський перевізник скаржиться на обмежені ресурси.

15,73 тисяч вантажних вагонів очікують в черзі на перетин кордону з Польщею. З одного боку, для цього є об’єктивні причини – колійні вікна для оновлення інфраструктури, проте існують і організаційні проблеми – як недостатньо ефективна організація вивантаження та передача вантажів на кордоні.

Про дисбаланс та перекос між стиками, а також про можливість подвоїти обсяги вантажних перевезень по окремим переходам, заявив  директор Департаменту комерційної роботи АТ “Укрзалізниці” Андрій Мірошніков під час наради з польськими залізничниками.

Так за його данними, на станції Ізов утворилася черга з 11 273 вагонів, на Мостиська-2 кількість вагонів зросла до 3096 вагонів, на Ягодині – 755 вагонів. На переконання представників УЗ Ягодин та Мостиська ще мають резерви для збільшення обсягів перевезення вантажів, а після подачі напруги на електрифікованій дільниці Ковель-Ізов-Держкордон є можливість організації беззупинного проспуку поїздів через кордон.

Працювати на повну потужність польським прикордонним залізничним станціям не дозволяють ресурсні обмеження, переконує заступник директора відділу комерційної політики PKP Cargo Станіслав Войтович. У порівнянні з лютим вантажопотік вже зріс удвічі і задіяні всі резерви, компанія зараз працює над їх поповненням.

Максимальна потужність прикордонного переходу визначається нитками графіку, під які треба мати ресурси – людей, локомотиви. Ми працюємо над збільшенням виробничих потужностей. З червня збільшуємо кількість локомотивів для обслуговування потоку як для колії 1435, так і 1520. Перекидаємо з російських переходів тяговий склад та розглядаємо можливість взяти в оперування локомотиви УЗ. Збільшуємо штат робітників.

Войтович також запропонував скоротити операції для деяких вагонних відправок, зокрема для порожніх вагонів після вивантаження.

PKN Orlen – термінал з переливу нафтопродуктів у Журавиці – починає працювати цілодобово для задоволення високого попиту української сторони у імпорті пального.  Проте забезпеченню безперервності постачання енергоносіїв в Україну перешкоджає незадовільний технічний стан залізничних цистерн. Польські залізничники зауважують, що змушені вибраковувати до 50% відповідного рухомого складу:

Треба збільшити кількість цистерн, оскільки іноді не вистачає для ритмічного налива та повернення в Україну, – наголосив С.Войтович.

В Укрзалізниці підтвердили, що “візьмуть на контроль” питання справності рухомого складу, що передається.

Також сторони домовились, що з 10 червня після завершення останього етапу електрифікації ділянки Ковель-Ізов кількість потягів, які перетинатимуть держкордон, зросте до 11 складів на добу.

Позначки: , , ,