У Польщі у 2021 році вантажні перевезення залізницею у міжнародному сполученні зросли на 13,2%, а продуктивність транспорту – на 7%. Залізницею перевезено 86,2 млн. тонн вантажів, обсяг перевезень склав 24,8 млрд. тонн-км. 

У 2021 році в міжнародних перевезеннях залізницями Польщі найбільшу перевезену вагу та найбільшу виконану транспортну роботу зафіксовано в імпорті – відповідно майже 48 млн тонн т та понад 11,9 млрд тонн-км. У 2021 році вага перевезених вантажів зросла на 10% порівняно з аналогічним періодом минулого року, а продуктивність перевезень зросла на 7%. Про це повідомляє REUA з посиланням на Nakolei.В експорті перевезена вага становить 30,7 млн ​​т, а продуктивність перевезень – 8,5 млрд т-км. Порівняно з 2020 роком обсяг перевезеної ваги в експорті зріс на 22,6% при одночасному збільшенні показників транспортування на 12,5%.

У 2021 році відбулося збільшення вагових та транспортних показників перевезення вантажів у міжнародних перевезеннях порівняно з 2020 роком. Результати також кращі, ніж у 2019 році, тобто до пандемії коронавірусу. Пандемія змінила поведінку споживачів. Динамічно розвивався ринок електронної комерції, що збільшувало попит на міжнародні перевезення. У напрямках обміну досі домінує імпорт, але можна вітати, що протягом останніх 2 років експорт планомірно зростає, резюмує Ігнацій Гура, президент Управління залізничного транспорту.

Транзитом через Польщу перевезено майже 7,6 млн тонн вантажів, а обсяг перевезень склав понад 4,4 млрд тонн-км. Порівняно з 2020 роком у транзиті відбулося збільшення перевезеної ваги на 0,8%, при незначному зниженні показників транспорту на 0,02%.

У структурі вантажів, перевезених у міжнародних перевезеннях, як і в попередні роки, значну частку займало кам’яне вугілля. У 2021 році залізницею було перевезено майже 20,2 млн тонн цієї сировини, тоді як у 2020 році – 18,1 млн тонн. Перевезення вантажів, що класифікуються як: металеві руди та інша продукція гірничої промисловості та розробки кар’єрів, також займають високу частку ринку.

У 2021 році основними партнерами міжнародного обміну в експорті товарів із Польщі були Німеччина, Чехія, Україна, Австрія, Китай, Індія, Велика Британія, Іспанія та Словаччина. Основними партнерами міжнародного обміну з імпорту до Польщі були Росія, Україна, Білорусь, Німеччина та Чехія.

У 2021 році міжнародні вантажні перевезення у Польщі здійснювали 41 ліцензований перевізник.

Позначки: , ,