РЖД отримала повідомлення від німецького концерну Siemens про призупинення дії контракту із закупівлі нових електропоїздів “Сапсан”.

В рамках контракту 2019 року на закупівлю та технічне обслуговування 13 нових поїздів «Сапсан» на загальну суму 1,1 млрд євро передбачалося, що за графіком поставки нової партії електропоїздів розпочнуться з 2022 року.

В РЖД стверджують, що «до останнього» вели переговори з Siemens по «Сапсанам».

 “Є різні постачальники, які ведуть себе по-різному. У нас є в Siemens “Сапсанам” до останнього ми вели переговори, і вони шукали варіанти, щоб чітко, враховуючи санкції, вони могли б продовжувати працювати. Наразі договір з обслуговування продовжує діяти», — розповів гендиректор РЖД О. Білозьоров.

Голова РЖД зазначив, що попри ситуацію, в Росії є і власні виробники. Він назвав групу «Сінара», що входить до складу нинішнього заводу «Уральські локомотиви».

На початку березня в Siemens повідомили, що призупиняє міжнародні поставки та бізнес-інвестиції до росії

Нагадаємо, німецький концерн Siemens має давню історію співпраці з РЖД.  У 2010 році група «Сінара» та концерн Siemens створили спільне підприємство – ТОВ «Уральські локомотиви», яке серійно випускає вантажні магістральні електровози серії 2ЭС6 («СИНАРА») та 2ЭС10 («ГРАНИТ»). З березні 2011 року ТОВ «Уральські локомотиви (СП Групи «Сінара» і концерн «Сименс») виробляє швидкісні поїзди «Дезіро». Між ВАТ «РЖД» та Группой Синара підписано контракт на поставку 1200 вагонів електропоїздів, локалізація виробництва до 2017 року склала 80%.

У 2013 році на заводі «Уральські локомотиви» запущено виробництво сучасних електропоїздів «Ласточка».

Siemens здійснює поставку РЖД і техобслуговування високошвидкісних поїздів Velaro, які отримали назву «Сапсан».