Погіршення економічної ситуації внаслідок введення санкцій проти рф призвело до того, що в країні згортають великі залізничні проєкти. Одним із поставлених на «паузу» став Північний широтний хід, про це пише видання «Коммерсант».

Залучення фінансових ресурсів для проєкту вартістю майже 300 млрд руб. несуть високі ризики, вирішено вже схвалені бюджетні кредити спрямувати на іншу інфраструктуру.

Північний широтний хід передбачав створення в арктичній зоні залізничного коридору для пропуску 23,9 млн т вантажів на рік. Для цього планувалося розвинути інфраструктуру Північної та Свердловської залізниць та збудувати змичку між ними довжиною 700 км від Салехарда до Надима з мостом через річку Об.

Аналітики вважають, що для звільнення коштів на демпфування економічної кризи варто усі інфраструктурні проєкти на початковій стадії реалізації щонайменше призупинити. Ввжається, що основний акцент необхідно зробити на східному напрямку: «залізниця має одночасно частково замістити морські вантажні та пасажирські авіаційні перевезення».

Також відомо, що росія не зможе самостійно виготовляти інноваційні вагони.

Позначки: , ,