В УЗ заявляють, що не планують підвищення тарифів в наступному році до обговорення з ринком.

АТ “Укрзалізниця” підготувало і вже подало на погодження урядом проєкт фінплану на 2023 рік. Про це 12 серпня проінформував голова правління АТ УЗ Олександр Камишін, пише REUA з посиланням на ЦТС.

Член правління компанії Євген Лященко сподівається, що наступний рік буде більш збалансованим для УЗ, проте товариство розраховує на державну підтримку:

“В плані ми сподіваємося вийти на нулі і зможемо компенсувати збитки за рахунок збільшення перевезень. Наразі підвищення тарифів на 2023 рік ми не закладаємо. Це питання спочатку має пройти обговорення з ринком. Ми бачимо, що наступний рік буде більш збалансований, але все буде залежати від підтримки держави на інвестиційну діяльність”.

За підсумками 2022 року УЗ очікує декілька сотень мільйонів грн збитків, які в компанії називають “контрольованими”:

“Якщо казати про цей рік, то ми будемо у контрольованих збитках, які будуть покриватись державою щодо відновлення інфраструктури і перевезення пасажирів. Збитки будуть нараховувати декілька сотень мільйонів”, – пояснив Лященко.

Член правління нагадав, що минулого року компанія отримала прибуток 465 млн грн і сподівадась на прибуток цьогоріч, проте зараз опинилась у збитках і “це нормально, зважаючи на обставини”. Точні цифри наразі назвати складно, заявив Лященко. Він також нагадав, що держава підтримувала УЗ перші півроку, а згодом було прийнято рішення про підвищення тарифів.

В кінці червня “Укрзалізниця” УЗ підняла тарифи на вантажні перевезення відразу на 70%. В залізничній компанії заявляли, що це дасть можливість отримати їй додаткові 11 млрд грн,

“Підвищення тарифів дало нам можливість вийти на операційний баланс і дозволяє операційні витрати покривати операційними доходами. Але зараз ми дуже активно відновлюємо інфраструктуру і це для нас вже також операційна активність”, – прокоментував Євген Лященко.

Позначки: , ,