Ситуація в УЗ критична, тому рішення приймаються швидко за спрощеною процедурою, – повідомили в УЗ

Вже сьогодні, починаючи з 0 годин 29.06.2022  Укрзалізниця підвищила тариф на вантажні перевезення шляхом зміни на 70% коефіцієнтів. Попри державну підтримку “Укрзалізниці”, на яку планується виділити приблизно 14 млрд грн до кінця року, індексація тарифів принесе ще 11,2 млрд грн.
Нагадаємо, інформація про підвищення з’явилась кілька днів тому, передбачалося, що підвищення тарифів на транспортування вантажів у межах України та пов’язані з цим послуги відбудеться з 1 липня.
Учасники ринку вантажних перевезень обурені таким станом речей та просять зважити на інтереси бізнесу – перенести зміни тарифів на 1 липня. Зокрема, Сергій Щериця нагадує, що вагони замовлені, пораховані і працюють на фронтах:
Це реальний мінус, зі свого кармана. Чому не заздалегідь попередити про зміну тарифу? Ми ж підписуємо контракти, закладаємо собівартість. Трейдери в мінус, експедитор в мінус, або аграрій…
Юліанна Матусарь зауважує, що це згубно вплине на «зерновиків», які вже опинилися в критичній ситуації:
Середній оборот на Угорщину був у нас 22-25 діб, зараз 37-40. З конвенціями невідомо скільки вийде врешті. На даний момент збільшення ставки, з урахуванням усіх благ, складає 94%. Це 15 доларів мінімум на тонні. Немає таких контрактів і цін, щоб фермери могли собі це дозволити.
Оператори залізничного ринку наполягають, що наразі логістичні витрати вже збільшились на 300-400% через передислокацію вантажів у порти європейських країн. І багато вантажовідправників не зможуть продовжувати підвищувати ціни для замовників. В зерносховищах знаходиться вже приблизно 20 млн тонн зерна. Об‘єм зерносховищ через війну в Україні складає наразі 40-45 млн тонн.
Заступник директора департаменту комерційної роботи АТ “Укрзалізниця” Валерій Ткачов пояснює нагальність потреби індексації тарифів критичним станом компанії через повномасштабний напад РФ:
Збільшилась вартість енергоносіїв, ПММ, матеріалів та обладнання, гостро стоїть необхідність витрачати значні кошти на відновлення залізничної інфраструктури, яку системно руйнує країна-агресор (зруйновано 6,7 тис колії; приблизно 70 мостів, десятки підстанцій; частково втрачено локомотивний та вагоний парк), різке падіння обсягів перевезеня вантажів на 65,3 % через військову агресію – як наслідок значне зменьшення дохідних надходжень – до війни перевозили 26-29 млн тонн вантажів на місяць, зараз 9,6 млн тонн.
Валерій Ткачов вважає, що альтернативи підвищенню тарифів немає. Наразі УЗ вже не взмозі виконувати покладені на неї функції без перегляду тарифів. До кінця цього року УЗ на отримані від індексації кошти також запланована реалізація низки інфраструктурних проєктів на кордоні по збільшенню пропускної здатності прикордоних переходів.
По моїм розрахункам вартість провізних платежів УЗ ( тариф перевезення (інфрастр. складова), компенсація порожнього пробігу, використання вагонів УЗ) складає від 7 до 35 $ на 1 тонні зерна- це все, що заробляє УЗ при експорті 1тонн зерна! Загальна вартість експортної логістики для зерна складає – 150-180 $ – це загалом аграрій платить експедитору, залізниці, автоперевізнику, елеватору, терміналу нв кордоні, іноземному перевізнику, портам за перевалку! Частка УЗ в цій логістиці НЕЗНАЧНА! Середнє підвищення залізничного тарифа складе не більше – 6,5-6,9$. Тобто фактичне підвищення логістики через індексацію складе для зерна приблизно +3,9% Тобто на зерновій логістиці наприклад -заробляють усі крім УЗ! Укрзалізниця лише частково намагається наблизитись до собівартості перевезення, – пояснює Ткачов.
В УЗ наполягають, що розмір тарифів на перевезення вантажів не є предметом публічного договору. Тарифи на перевезення вантажів залізницею – державно регульований тариф, який встановлює МІУ своїм наказом.
Позначки: ,