Шведські порти Евле і Норрчепінг зацікавлені в тому, щоб стати кінцевою точкою інтермодального маршруту, який з’єднає Чорне і Балтійське моря.

Представники двох шведських портів – Евле і Норрчепінг під час вебінару «Створення нового коридору між Балтійським і Чорним морями», організованого минулого тижня адміністрацією польського порту Гданськ, підтримали ідею потенційного коридору між Чорним і Балтійським морями і його продовження далі до Скандинавських країн. Більш того, вони висловили бажання приєднатися до коридору і заявили, що Евле і Норрчепінг можуть стати його кінцевими пунктами, оскільки можуть запропонувати багато як з точки зору експорту, так і імпорту, повідомляє RailFreight.

За словами, віце-президента з фінансів порту Гданськ Славоміра Міхалевськи, в останні роки порт демонструє безперервне зростання. Він знаходиться в четвірці найбільших портів Балтики і є другим за обсягом перевалки контейнерів на Балтійському морі. У 2020 році Гданський порт обробив 48 млн тонн вантажів, а на наступні роки підняв планку до 60 млн тонн.

Міхалевськи зазначив, що трафік між Польщею та Україною значно виріс в період з 2018 по 2020 рік. Тому Гданськ збільшив інвестиції в модернізацію залізничної системи, побудувавши 80 км нових колій і модернізувавши три вантажні станції. Те ж саме стосується всієї польської залізничної системи і прикордонних переходів Медика і Дорохуськ, які готові до збільшення пропускної здатності. В цілому, уклав Міхалевська, «доступ до порту вже готовий, ми просто чекаємо, що наші українські колеги вживуть заходів».

Зростаючий інтерес до з’єднання чорноморських і балтійських портів підкріплюється і збільшується роллю Туреччини як великого логістичного вузла в східному Середземномор’ї, а також наявністю активно використовується з’єднання між турецькими і українськими портами. Стримуючим фактором, на думку деяких учасників вебінару, є залізничне сполучення між портами України та Польщі.


Фото: railfreight.com

Польща завершує підготовку до запуску інтермодальних перевезень за маршрутом з Туреччини через Україну. Зокрема, компанія PKP Cargo Connect, що входить до групи PKP Cargo, веде переговори про запуск інтермодальних перевезень в Україні з використанням перевантаження на терміналі в Медиці. PKP CARGO оголосила про плани збільшити інтермодальні перевезення через Медику на кордоні з Україною

У грудні 2020 року «Укрзалізниця» підписала меморандум про співпрацю з «Укрферрі» і FerriPlus з розвитку мультимодального маршруту Туреччина-Україна-Польща. Зараз вантажі в Європу доставляються по залізничній лінії Баку-Тбілісі-Карс. Можливість перевезення вантажів через Чорне море забезпечить більш швидке сполучення з північними країнами Європи.

Також «Укрзалізниця» внесла свої пропозиції щодо розвитку нового транспортного коридору між Балтійським і Чорним морями, завдяки якому буде збільшений вантажопотік між Польщею, Швецією, Туреччиною та Україною.