Бакинський порт вивчає досвід порту Барселони, щоб стати потужним логістичним центром в регіоні

ЗАТ «Бакинський міжнародний морський торговельний порт» (БММТП)  планує стати регіональним логістичним центром. Посилення його ролі у міжнародному сполученні очікується у зв’язку з війною в Україні. Через Баку пролягає Транскаспійський міжнародний транспортний маршрут (ТМТМ), відомий як Middle Corridor (Середній Коридор), що з’єднує Китай та Європу. Наразі ТМТМ є альтернативою магістральному маршруту через росію та білорусь, які потерпають від санкцій, запроваджених в наслідок агресії проти України. Все більше логістичних операторів уникають транзиту територією цих країн.

Азербайджанський порт на Каспійському морі при розбудові логістичного центру буде спиратися на досвід Іспанії. Навчальний центр порту уклав меморандум про взаєморозуміння з іспанським навчальним центром Escola Europea – Intermodal Transport, повідомляє Railfreihght.

Спільно вони працюватимуть разом над стратегією розвитку Каспійського морського порту, щоб досягти лідерських позицій на транспортних коридорах регіону, роблячи їх конкурентоспроможними та стійкими.

БММТП є центральним вузлом ТМТМ, оскільки саме тут потяги з Європи перевантажуються на судна для подорожі Каспійським морем до портів Казахстану та у зворотному напрямку. Порт також є важливим перевалочним пунктом на Міжнародному транспортному коридорі «Північ-Південь» (INSTC), вантажному маршруті довжиною 7200 кілометрів, що з’єднує Індію, Іран, Азербайджан та Росію через судно, залізницю та автомобільний транспорт.

Позначки: , , ,