Ветеринарний контроль та дефіцит перевантажувальних потужностей перешкоджають перевезенням українських вантажів

Польська державна залізниця PKP SA намагається впровадити додаткові рішення для покращення обслуговування вантажних перевезень з України. Про це пише REUA з посиланням на інформацію видання Rail.insider.

Польська сторона підтримує постійний контакт з Укрзалізницею для оптимального використання наявних ресурсів – інфраструктури (у т.ч. термінали) та рухомого складу, повідомив прессекретар PKP SA Міхал Стілгер.

Структурні підрозділи PKP SA – вантажний оператор PKP Cargo та оператор ширококолійної лінії PKP LHS, що обслуговують вантажні перевезення залізницею, бачать принаймні два напрями оптимізації перевезень.

У PKP Cargo переконують, що проходження ветеринарного контролю на кордоні є основним викликом для транспортування аграрної продукції з України.

«З точки зору PKP Cargo великим викликом у зв’язку зі збільшенням перевезень зерна є можливості перевірки ветеринарними службами на кордоні. Це випливає з наявних процедур – без згоди цих служб на територію Польщі не може потрапляти вантаж з зерном чи іншою сільськогосподарською продукцією, незалежно від її розміру», – повідомив Міхал Стілгер.

Оператор ширококолійної лінії PKP LHS повідомляє, що задіяні ще не всі перевантажувальні потужності компанії.

«PKP LHS має місця, пристосовані для ефективного перевантаження цих вантажів, а також постійну базу партнерів, які надають автомобільний або залізничний рухомий склад для подальших перевезень після перевантаження з вагонів широкої колії. Потужності всіх перевантажувальних терміналів ще не повністю задіяні».

PKP SA покладають великі надії на реалізацію українсько-польського меморандуму про посилення співпраці у залізничній галузі, який наприкінці квітня підписали голова польського уряду Матеуш Моравецький та прем’єр-міністр України Денис Шмигаль під час зустрічі у Кракові.

Нагадаємо, що нагромадження вантажів у західних регіонах Україні стало наслідком перенаправлення всіх перевезень з морського транспорту на залізницю. Від початку квітня за західних переходах спостерігаються великі скупчення рухомого складу та вантажів. Укрзалізниця застосовує конвенції на адресу певних станцій та операторів.

Станом на 4 травня в напрямку західних прикордонних переходів спрямовано понад 30 тис. вагонів. При цьому найбільше накопичення традиційно спостерігалося на українсько-польському переході Ізов—Грубешув (майже 10 тис. вагонів). Черга тут сягала 19 діб.

Позначки: , ,