8 червня на філію «Ліски» (Київ) прибув перший контейнерний поїзд з Китаю. Відстань у 9 тис. км через територією чотирьох країн – Китай, Монголія, Росія, Україна – поїзд подолав за 15 діб.

За інформацією в.о. голови правління АТ “Укрзалізниця” Івана Юрика, в складі поїзда було 31 платформа з 41-футові контейнером. Відстань, яку подолав поїзд від початкової до кінцевої станції, – 9 тис. км за 15 діб:

«Сьогодні історичний момент — прийнято перший контейнерний поїзд Китай — Україна. Зважаючи на посилення торговельно-економічних відносин між нашими країнами важливо вибудувати якісну транспортну логістику. Залізничні контейнерні перевезення — це дійсно надійний, дешевий та зручний вид перевезень, який може стати конкурентним у сполученні Китай — Україна», — зазначив Іван Юрик.

Поїзд з Китаю доставив в Україну бурильні труби, медичне обладнання, бензинові тримери та товари народного вжитку. Про це повідомив Роман Веприцький, в.о. члена правління АТ “Укрзалізниці”:

Особливість даного поїзда в тому, що вантажі доставлялися з північних районів Китаю, що складно організувати морським шляхом в силу їхньої віддаленості від морських портів Китаю. Планується організувати курсування даних поїздів на постійній основі. Вже заплановані наступні поїзди на 16 і 26 червня. В даний момент йде процес налаштування внутрішньої логістики переміщення контейнерів всередині України і завантаження контейнерного поїзда у зворотному напрямку.

УЗ планує організувати контейнерні поїзди на філії «Ліски» у Харкові та Дніпрі. Заступник директора Департаменту комерційної роботи АТ “Укрзалізниця” Валерій Ткачов наголошує на перевагах такого сервісу для українського ринку залізничних первезень:

УЗ отримає додатковий заробіток від перевезення поїзда. Філія «Ліски» зароблятиме на термінальному обслуговуванні. Клієнти отримають сервіс по доставці вантажів з Китаю за 15 днів замість 45 днів (морем), хоча і дорожче. Паралельно підняли питання транзитних перевезень з Китаю в ЄС. В даний момент ці перевезення здійснює всього 3 компанії в вкрай малому обсязі.

До цього через територію України прослідувало 10 транзитних контейнерних поїздів Китай — країни Європейського Союзу. Загалом територією України контейнерні поїзди перевозять вантажі з КНР до Словаччини, Угорщини та Німеччини.

ДОВІДКА

Станом на кінець лютого поточного року територією України курсував 41 контейнерний поїзд, з яких 32 – на регулярній основі. Протягом 2019 року була організовано курсування 26 нових контейнерних поїздів.

Загалом у 2019 році територією України залізничним транспортом перевезено 384,018 тис. контейнерів у двадцятифутовому еквіваленті, що на 14,64% більше за обсяги перевезень контейнерів за 2018 рік. У січні-квітні 2020 року територією України перевезено 150,316 тис ДФЕ, що на 20% більше за обсяги перевезень контейнерів за аналогічний період 2019 року. Зростання зазначених обсягів перевезень контейнерів відбулося завдяки активній роботі АТ «Укрзалізниця» щодо укрупнення контейнерних вантажопотоків і створення регулярного сервісу шляхом організації контейнерних поїздів.

Нагадаємо, у січні цього року контейнерний поїзд за маршрутом «Китай-ЄС» вперше перетнув Україну і без перевантаження на кордоні прибув до польського Славкува широкою колією LHS. З китайського Сіаню до Славкува контейнерний поїзд дістався за 12 днів.

ОНОВЛЕННЯ

За інформацією російського видання Гудок, перший поїзд з Китаю в Україну відправила російсько-китайська логістична компанія відправила Modern Way Cross Border Logistics (MWCB Logistics). Планується, що поїзда за маршрутом Яньтай (провінція Шаньдун, КНР) – Київ – Ліски курсуватимуть раз в тиждень. Раніше вантажі між КНР і Україною відправлялися морським транспортом.

Віктор Одинцов, комерційний директор MWCB Logistics, прокоментував:

«Це перший поїзд з Китаю в Україну, який проходить через територію Росії. Зараз в Китай порожні контейнери повертаються по морю через порт Одеса, але в майбутньому планується налагодити доставку вантажів і в зворотному напрямку – з України в КНР. Україна є кінцевою точкою маршруту. Все вантажоодержувачі – це українські споживачі. Після прибуття до Києва вантажі розподіляються по всій території країни », – пояснив він.

З КНР в Україну поїзди прямують через прикордонний перехід Ерлянь – Дзамин-Уде на кордоні Китаю і Монголії, потім перетинають російсько-монгольську кордон (прикордонний перехід Сухе-Батор – Наушки) і далі йдуть через територію Росії до пункту пропуску Суземка – Зернове (експ.). Перевантаження з китайської колії 1435 мм на російську 1520 мм відбувається на станції Ерлянь (КНР). Китайська сторона субсидує тариф – ціна на перевезення знаходиться на рівні морського фрахту. На першому етапі планується курсування потягів один раз в два тижні, в подальшому ми плануємо вийти на щоденні відправки.

У MWCB Logistics немає свого рухомого складу, тому вона безпосередньо домовляється з підрядниками ( «Трансконтейнер», FESCO і іншими). Для маршруту Яньтай – Київ компанія використовує фітингові платформи власності ЗАТ «Евросіб СПб – транспортні системи», а контейнери належать MWCB Logistics. У Китаї за рухомий склад відповідає Shandong Qilu No. Eurasian Train Operation Co (входить в Shandong Expressway Group).

Modern Way Cross Border Logistics (MWCB Logistics) – російська компанія з китайською державною участю, яка організовує мультимодальні перевезення між основними портами Китаю і Росією і має можливість бути оператором як на території РФ і СНД, так і в КНР.
До завдань MWCB Logistics входять залучення клієнтів і оперування контейнерним сервісом, а також організація субсидування залізничного тарифу по китайській території за допомогою китайських акціонерів.

 

Позначки: , ,