Залізничний перевізник DB Cargo планує забезпечити цьогорічне сільськогосподарське виробництво в Україні та замінити морський транспорт, доступ до якого українцям заблокували російські окупаційні війська. Про це із посиланням на Handelsblatt пише REUA.

Ілюстративне фото

За інформацією видання Handelsblatt, відповідний план готує федеральний уряд спільно з державною компанією DB Cargo.

«20 мільйонів тонн зерна мають бути відвантажені, щоб запобігти світовій голодній катастрофі», – сказав держсекретар парламенту у Федеральному міністерстві транспорту Міхаель Теурер.

Теурер підтвердив, що наразі ведуться переговори з Укрзалізницею та залізницями Польщі, Чехії, Словаччині та Румунії з метою створення зернового мосту.

Близько 20 тис. поїздів, кожен з яких може перевозити до 52 контейнерів

Загалом мова йде про те, щоб перевезти до 20 тис. поїздів.  Один поїзд може перевозити до 52 контейнерів. Нині обговорюються питання фінансування заходів з федерального бюджету та можливість забезпечити конкурентну нейтральність, адже залізничні перевезення дорожчі за транспортування морем, пояснив Теурер.

Зазначається, що план є частиною переговорів з Європейською комісією, а також з Організацією Об’єднаних Націй, генеральний секретар якої Антоніу Гутерріш попереджав про «ураган голоду» на початку війни.

В ЄС цей план міг би стати частиною європейської допомоги Україні у відбудові.

«Зерновий міст» працюватиме у двох напрямках

«Зерновий міст» має відновити перервані ланцюги поставок у двох напрямках.

З одного боку, забезпечити Україні доступ до морських портів для транспортування зернових. Отже залізниця може здійснювати наземні перевезення до портів Європи.

З іншого боку, для України, яка нині проводить посівну кампанію, важлива доставка сільськогосподарської техніки та запчастин, для обслуговуваня тракторів, зернозбиральних комбайнів та іншої техніки. Такі перевізення нині ускладнено через обмежену пропускну спроможність каналів постачання.

DB Cargo відведено ключову роль у «Зерновому мості»

З одного боку, державна компанія DB Cargo вже має досвід організації прямого сполучення з Україною: у березні вона запустила так званий «залізничний міст для поставок допомоги». Компанія збирає пожертви для народу України вантажівками, пакує їх у контейнери, а потім вантажним потягом доставляє в Україну. Кожен поїзд перевозить до 52 контейнерів або кілька тисяч тонн.  За цим принципом можна здійснювати регулярні вантажних перевезення залізницею, зазначають експерти.

Водночас DB Cargo також має розгалужену мережу залізничного сполучення з найбільшими портами ЄС, як на Адріатичному, так і на узбережжі Північного моря. З портів зерно можна було б перевантажувати та транспортувати кораблями в Ефіопію, Ліван чи Індонезію, які найбільш залежні від українського зерна.

Федеральний уряд Німеччини вже спрямував для подолання глобальної кризи голоду 430 млн євро. Днями Федеральний кабінет визначить, як саме розподілити ці кошти та скільки буде спрямовано на транспортування зерна з України.

Нагадаємо, раніше свої послуги з транспортування зерна до портів Балтійського моря запропонували Литва та Латвія.
З Польщею Уераїна планує створити спільне підприємство, щоб кардинально збільшити об’єм залізничних перевезень українського експорту до ЄС та на світові ринки.

Позначки: , , , , , ,