До 1 червня 2022 року АТ«Укрзалізниця» змінить підходи до вантажних перевезень задля врівноваження попиту та пропозиції на ринку

Представники АТ «Укрзалізниця» під час засідання робочої групи з логістики при Мінагрополітики озвучили терміни реалізації проєкту раннього відповідального планування вантажних перевезень УЗ – до 1 червня 2022 року, про це йдеться у повідомленні Українського клубу аграрного бізнесу.

Директор департаменту комерційної роботи АТ «Укрзалізниця» Андрій Мірошніков запевнив, що реалізувати пілотний проєкт з планування зернових перевезень можливо в рамках 1,5 – 2 місяців, – тобто до 1 червня 2022 року провести зміни у підходах до перевезень «Укрзалізниці» та врівноважити попит та пропозицію при залізничній логістиці вантажів.
Провідні аграрні асоціації заявили про готовність взяти участь у підготовці пілоту та очікують, що проєкт стартує у 2022/2023 маркетинговому році вже на національному рівні.
Генеральний директор УКАБ Роман Сластьон розраховує, що раннє відповідальне планування перевезень, яке б відповідало пропускній здатності та ґрунтувалося на плануванні руху вагонів до портів, виправить ситуацію з мільярдними переплатами аграріїв за неефективні перевезення:
«У зв’язку з ситуацією, яка виникла у минулому сезоні, ставки злетіли до 6 і вище тис. грн за вагонодобу по зерновозам. Як результат, за осінь 2021 року аграрії переплатили щонайменше 3 млрд грн. Наразі оператори зернового ринку продовжують переплачувати за те, що у нас є невідповідність між можливостями Укрзалізниці перевозити вантажі до портів і фактичними потребами ринку.
Якщо ми матимемо наперед раннє відповідальне планування відвантажень та перевезень, ми зможемо виправити ситуацію зі зривами контрактів і не повторювати історію», – прокоментував він ситуацію.
Позначки: , , , , , , , ,