Дніпровська дирекція залізничних перевезень регіональної філії «Придніпровська залізниця» підписала 13 договорів з райдержадміністраціями (РДА) та міськрадами регіону на компенсацію за перевезення пільговиків у приміському сполученні. Станом на 2 грудня за ними залізниця отримала 1,9 млн грн, повідомляє “Магістраль“. До органів місцевої влади направлені листи з проханням передбачити у своїх бюджетах на 2020 рік відповідні субвенції. Днями керівництво дирекції провело низку зустрічей з очільниками районів та міст для уточнення розміру компенсаційних виплат та термінів укладання угод. Перемовини відбулися з представниками П’ятихатської, Верхньодніпровської, Васильківської, Дніпровської РДА, Вільногорської, Кам’янської, Павлоградської міськрад, Новомосковської, Синельниківської мерій та РДА, а також з представниками новоствореної Васильківської об’єднаної тергромади. Вдалося узгодити договір з нею. Це перший досвід дирекції в налагоджуванні стосунків з громадами, що утворюються в процесі децентралізації.
«В умовах децентралізації нам конче необхідно включення місцевих влад у питання розвитку приміських перевезень. Згідно з Програмою розвитку пасажирських перевезень в Україні, стратегією Міністерства інфраструктури України та європейськими директивами, партнерами Укрзалізниці з розвитку приміських перевезень повинні виступати органи місцевих влад. Лише така кооперація може стати поштовхом до оновлення приміських поїздів по всій Україні», — зазначив Євген Кравцов, голова правління УЗ.
Як раніше повідомляло REUA, запустити пілотний проект з оновлення приміського сектору та спрямувати близько 110 млн доларів США на придбання приміських поїздів для Запорізької та Дніпропетровської областей АТ «Укрзалізниця» планувала вже цього року спільно з Європейським інвестиційним банком, а також місцевими владами цих областей.

Ступінь зношеності приміського парку — найбільший порівняно з поїздами далекого сполучення або вантажними. З іншого боку, рівень дохідності від приміських поїздів у 25-30% від операційних витрат на організацію перевезень, не залишає можливостей для капітальних інвестицій.

Позначки: , , ,