Єврокомісія підняла питання сумісності в мережі TEN-T та рекомендує країнам ЄС переводити свої залізниці на стандарт колії 1435 мм .

Єврокомісія пропонує зобов’язати держави-члени ЄС переходити на європейський стандарт номінальної ширини колії 1435 мм щоразу, коли будується нова залізнична лінія.

Зазначається, що необхідно передбачити заходи щодо переходу залізничних ліній, якщо це економічно обґрунтовано, на європейську стандартну ширину колії – 1435 мм.

Це також стосується і нестандартних колій у межах ЄС; труднощі на кордоні з Україною продемонстрували, що відсутність оперативної сумісності робить залізничну мережу ЄС вразливою. Від нових залізничних проєктів у межах ЄС вимагатимуть переходу на номінальну ширину колії європейського стандарту 1435 мм.

Крім того, пропонується зобов’язати держави-члени переходити на європейський стандарт номінальної ширини колії 1435 мм щоразу, коли будується нова залізнична лінія. Зазначається, що для ділянок, які ще належить побудувати, це не спричиняє жодних додаткових витрат, окрім аналізу та вирішення того, як такі нові залізничні лінії з номінальною шириною колії європейського стандарту 1435 мм можна ефективно з’єднати. Вартість будівництва нової залізничної колії з номінальною колією європейського стандарту 1435 мм принципово не відрізняється від вартості іншої колії. Отже, не повинно бути значної різниці в економічних наслідках цього заходу порівняно з початковою оцінкою впливу.

Пропозиція також передбачає зобов’язання держав-членів перенести існуючі залізничні лінії в європейських транспортних коридорах.

Кілька держав-членів сьогодні мають залізничну мережу з різною шириною колії.

Новітня технологія дозволяє працювати на коліях різної ширини з поїздами зі змінною колією. Ще одна технологія для керування різною шириною колії в мережі – це так звана третя рейка на коліях інфраструктури, яка дозволяє різним типам поїздів циркулювати по інфраструктурі.

Іспанія, наприклад, розробляє високошвидкісну мережу з номінальною колією європейського стандарту, традиційну мережу з іберійською колією та метричною колією в деяких міських вузлах. Хоча це тягне за собою додаткові витрати, тому існує технологія, яка гарантує, що поступовий перехід залізничних ліній на європейську стандартну номінальну ширину колії матиме обмежений вплив на залізничну систему та порушить рух залізничного транспорту. Досвід Іспанії також показує, що як тільки починається процес переходу деяких ліній на номінальну ширину колії європейського стандарту, це запускає міграцію в інших частинах мережі. Таким чином, початок міграції на основних залізничних лініях мережі TEN-T створить позитивну динаміку.

З іншого боку, ця змінена пропозиція містить положення, яке закликає держави-члени, залізнична мережа яких відрізняється від європейської стандартної номінальної колії 1435 мм, розробити план переходу на європейську стандартну номінальну колію для існуючих ліній європейських транспортних коридорів. Цей план міграції включатиме аналіз соціально-економічних витрат і вигод. Таким чином, економічні та соціальні наслідки будуть проаналізовані як частина цього плану міграції. Якщо такий аналіз призводить до негативного аналізу витрат і вигод, держави-члени можуть утриматися від переходу певних ділянок своєї мережі на європейську стандартну номінальну колію.
Загалом очікується, що перехід на європейську стандартну номінальну ширину колії матиме позитивні наслідки та вплив. Перш за все, він спрямований на покращення взаємодії залізничного транспорту в Союзі та з сусідніми третіми країнами.

Наприклад, необхідність експортувати сільськогосподарську продукцію з України до європейських портів після російської блокади чорноморських портів України також показала економічні негативні наслідки негармонізованої ширини колії в Союзі. Щоб дістатися до Клайпедського порту в Литві, зерно, яке транспортується українськими поїздами, має бути перевантажено на кордоні між Польщею та Україною (на поїзди з номінальною колією європейського стандарту 1435 мм), а потім знову перевантажено на кордоні між Польщею. та Литва (на 1520 поїздів колії).

Це призводить до збільшення транспортних витрат і втрат часу і як такий є дуже конкретним прикладом наслідків відсутності сумісності залізничної системи ЄС через різну ширину колії. Ця несумісність також серйозно перешкоджає взаємодоповнюваності між видами транспорту, зокрема у випадку кризи, такої як блокада українських портів, наслідки якої ставлять під загрозу глобальну продовольчу безпеку. Крім того, екологічні витрати тисяч вантажівок, які перетинають кордон між Францією та Піренейським півостровом, або між Польщею та країнами Балтії, або нещодавно між Україною та Польщею, частково спричинені недостатньою сумісністю залізничної мережі.

Крім питань сумісності, Європейський суд аудиторів (ECA) висловив занепокоєння з приводу відсутності конкуренції відповідних національних залізничних мереж через різницю в ширині колії. Наприклад, у звіті ECA про вантажні залізничні перевезення, опублікованому в 2016 році, зазначено, що відсутність стандартної колії в ЄС є не лише технічним обмеженням для руху поїздів, яке перешкоджає сумісності. Дійсно, співіснування різних залізничних колій в одній країні або в межах Союзу також перешкоджає динаміці конкуренції між операторами ринку. Виходу нових операторів може перешкоджати обмеження сумісності рухомого складу та розміру економії від масштабу, яку можна досягти на відкритому ринку. Крім того, це посилює інші бар’єри для входу на ринок, зменшуючи доступну пропозицію виробників рухомого складу та збільшуючи витрати на технічне обслуговування.

Використання ширини колії, відмінної від номінальної європейської стандартної ширини колії, ускладнює доступ до можливості оренди європейського рухомого складу для експлуатації звичайних ліній. Це означає, що нові учасники повинні конкурувати на інших лініях колії, купуючи відповідний рухомий склад. Оскільки ринок виробництва цього матеріалу є національним, це потенційно може призвести до підвищення цін через відсутність міжнародної конкуренції у його виробництві.

Таким чином, впровадження європейського стандарту номінальної колії сприятиме покращенню функціонування внутрішнього ринку. Відкриття ринку разом із розвитком високоякісної стандартної залізничної мережі (ERTMS, довжина поїзда 740 м, електрифікація тощо), яка є повністю сумісною, сприятиме збільшенню активності залізничного транспорту шляхом зниження витрат на правильному шляху.

Це також сприятиме виходу на ринок нових учасників з ринком рухомого складу, сумісного з усією мережею.

Нарешті, план міграції спрямований на забезпечення плавного переходу. Технології доступні для забезпечення відсутності перерв у мережі між номінальною шириною колії європейського стандарту та існуючими національними мережами. Однак ці технології слід розглядати як перехід, оскільки довгостроковою метою є створення єдиної європейської мережі.

Гібридна система в довгостроковій перспективі збереже поточну ситуацію, яка створює, окрім проблем сумісності, тягар для появи нових гравців на ринку, які не мають іншого вибору, окрім придбання певного рухомого складу для неєвропейських стандартних ліній номінальної ширини колії .

Коротше кажучи, додаткові витрати, спричинені відсутністю взаємодії, означають, що залізничний рух не є конкурентоспроможним. У кризовій ситуації не забезпечується здатність замінити один вид транспорту іншим, що ставить під загрозу належне функціонування внутрішнього ринку.

Позначки: , , ,