Відбулося перше засідання нової Наглядової ради «Укрзалізниці»

2 лютого відбулося установче засідання нової Наглядової ради АТ «Укрзалізниця», на якому було представлено нових членів ради.

Незалежними членами ради стали Анатолій Амелін, Александер Долл, Якуб Карновскі та Гепард Хафер. Державу у Наглядовій раді представлятимутьСергій Лещенко, Давід Ломджарія та Сергій Москаленко.

Гепард Хафер, голова Наглядової ради АТ “Укрзалізниця”

Повідомляється, що під час засідання було обрано голову Наглядової ради — ним став Гепард Хафер, ректор і професор кафедри логістики та управління ланцюжками постачання в Університеті прикладних наук Hochschule (Німеччина). Заступником голови Наглядової ради АТ «Укрзалізниця» став Сергій Лещенко.

«Початок роботи нової Наглядової ради Укрзалізниці – важливий етап для реформи корпоративного управління. З самого початку наша команда заявляла про необхідність дотримання принципів OECD, налагодження ефективної роботи Правління та Наглядової ради.  Впевнений, що експертиза кожного з членів Наглядової ради – у залізничній галузі, сфері перевезень, фінансах, реформах допоможе нам налагодити конструктивну роботу та швидше досягнути поставлені цілі», — прокоментував міністр інфраструктури України Олександр Кубраков.
Серед пріоритетів розвитку Укрзлізниці міністр назвав трансформацію пасажирських перевезень, масштабне оновлення інфраструктури в рамках «Великого будівництва», ефективні вантажні перевезення.

Нагадаємо, перед новим складом наглядової ради поставлено завдання:

▪ узгодити розроблені показники ефективності діяльності ради
▪ оновити Стратегію компанії, а також відновити структурну реформу «Укрзалізниця»
▪ забезпечити ефективну комунікацію з Правління акціонерного товариства
Наступне засідання члени Наглядової ради АТ «Укрзалізниця» заплановане наприкінці лютого.
Нагадаємо, Наглядова рада АТ «Укрзалізниця» не працювала з кінця вересня 2021 року. Причина — закінчення строку дії контрактів останніх 4 членів ради.

Нагадаємо, 29 грудня 2021 року Кабінет Міністрів затвердив переможців конкурсу на посади членів наглядової ради АТ “Укрзалізниця”.

Раніше, 24 грудня Кабінет міністрів подовжив повноваження голови та низки членів правління АТ “Укрзалізниця” та оновив його склад. Нове правління призначено тимчасово, до 31 березня 2022 року. Очікується, що до того часу відбудуться загальні збори акціонерів компанії  та будуть ухвалені рішення щодо формування правління за поданням нового складу наглядової ради.

Слід зауважити, що Стратегія УЗ на 2019-2023 роки була затверджена Кабміном у липні 2019 року та передбачала реорганізацію: перехід від регіональної до функціональної структури (Корпоративний центр; вантажні перевезення та логістика; пасажирські перевезення; інфраструктура; виробництво та сервіс; непрофільні активи). Товариство мало утворити власних перевізників окремо для пасажирів та вантажів, а також Укрзалізниця стане оператором інфраструктури, що надаватиме послуги доступу до мережі приватним перевізникам.

Спроба реалізувати анбалдінг була зроблена рік тому – у січні 2021 року, проте Наглядова Рада УЗ виступила з вимогою скасувати рішення про створення UZ Cargo та UZ Infra. Згодом у відставку відправили очільника Укрзалізниці та окремих членів правління, а на прикінці літа – розформували і саму Наглядову Раду.

У Плані пріоритетних дій КМУ на 2021 рік зазначилося, що Укрзалізниця має виділити в окремі структури вагоно- і локомотиворемонтний філії до кінця грудня 2021 року.

Позначки: , , ,