Наглядова рада має розробити показники ефективності своєї діяльності, оновити Стратегію та відновити структурну реформу УЗ

13 січня відбулося перше у 2022 році засідання Антикризового штабу щодо відновлення сталого функціонування АТ “Укрзалізниця” під головуванням міністра інфраструктури Олександра Кубракова, повідомляє МІУ. Члени Антикризового штабу також обговорили питання запуску повноцінної роботи нового складу Наглядової ради АТ УЗ. У МІУ наголосили, що перед новим складом наглядової ради, сформованим Кабінетом міністрів України у грудні 2021 року, поставлено завдання:

▪ узгодити розроблені показники ефективності діяльності ради
▪ оновити Стратегію компанії, а також відновити структурну реформу «Укрзалізниця»
▪ забезпечити ефективну комунікацію з Правління акціонерного товариства
 
Також в рамках засідання Антикризового штабу були окреслені плани «Укрзалізниці» щодо оновлення парку вантажних вагонів. Зокрема, у 2022 році планується:
▪ будівництво 1 496 нових вагонів (1 446 піввагонів та 50 зерновозів)
▪ ремонт 31 960 вагонів (20 200 вагонів приватних власників та 11 760 вагонів «Укрзалізниці»)

Нагадаємо, 29 грудня 2021 року Кабінет Міністрів затвердив переможців конкурсу на посади членів наглядової ради АТ “Укрзалізниця”.

Раніше, 24 грудня Кабінет міністрів подовжив повноваження голови та низки членів правління АТ “Укрзалізниця” та оновив його склад. Нове правління призначено тимчасово, до 31 березня 2022 року. Очікується, що до того часу відбудуться загальні збори акціонерів компанії  та будуть ухвалені рішення щодо формування правління за поданням нового складу наглядової ради.

Слід зауважити, що Стратегія УЗ на 2019-2023 роки була затверджена Кабміном у липні 2019 року та передбачала реорганізацію: перехід від регіональної до функціональної структури (Корпоративний центр; вантажні перевезення та логістика; пасажирські перевезення; інфраструктура; виробництво та сервіс; непрофільні активи). Товариство мало утворити власних перевізників окремо для пасажирів та вантажів, а також Укрзалізниця стане оператором інфраструктури, що надаватиме послуги доступу до мережі приватним перевізникам.

Спроба реалізувати анбалдінг була зроблена рік тому – у січні 2021 року, проте Наглядова Рада УЗ виступила з вимогою скасувати рішення про створення UZ Cargo та UZ Infra. Згодом у відставку відправили очільника Укрзалізниці та окремих членів правління, а на прикінці літа – розформували і саму Наглядову Раду.

У Плані пріоритетних дій КМУ на 2021 рік зазначилося, що Укрзалізниця має виділити в окремі структури вагоно- і локомотиворемонтний філії до кінця грудня 2021 року.

Позначки: , , , ,