Мультимодальний маршрут з порту Гельсінкі до порту Актау передбачає сполучення трьома поромними переправами та трьома залізницями

Nurminen Logistics у співпраці з Қазақстан темір жолы (КТЖ) налагодила сполучення з Казахстаном через Середній коридор (ТМТМ). Послуга з перевезення поєднує морський та залізничний транспорт: паромом з Гельсінкі до Гамбурга, далі залізницею та знову поромом через Чорне та Каспійське моря. Про це повідомляє REUA з посиланням на Railfreihght.

Віце-президент із продажів і залізничних операцій Nurminen Logistics Мар’ют Ліннаярві пояснює, що новий маршрут користується попитом у компаній з вантажами під санкціями:

Цей маршрут дозволяє клієнтам, які не можуть скористатися маршрутом через росію, перевозити вантажі між Казахстаном і Фінляндією. Сюди входять, наприклад, компанії з вантажами під санкціями, а також ті, які не хочуть транзитом через Росію.

Маршрут

Мультимодальний маршрут починається в порту Гельсінкі, звідки поромна переправа двічі на тиждень перевозить вантаж через Балтійське море до порту Гамбурга. З Гамбурга вантаж перевантажують на поїзд, який також відправляється двічі на тиждень в обидві сторони.

Залізницею вантаж доставляють Середнім коридором до румунського порту Констанца, де його перевантажують на пором для перетину Чорного моря. Згодом у Батумі перевантажують на потяг, який проходить через Грузію та Азербайджан до порту Баку. Тут він втретє перевантажується на пором, щоб перетнути Каспійське море і прямувати до кінцевого порту Актау в Казахстані.

Розклад

Перша партія з Гельсінкі до Казахстану почала свою подорож минулого тижня, а наступні відправлення відбудуться у грудні. Це регулярний рейс, який курсуватиме в обох напрямках двічі на тиждень. Товар можна транспортувати в 40 контейнерах HC.

«Великий інтерес споживачів і швидкозростаючий попит зараз спрямовані на Казахстан. Багаторічне дослідження Nurminen східного ринку та міцне партнерство з Казахською державною залізницею дозволяють створювати сервісні рішення, які забезпечують конкурентну перевагу для клієнтів у Центральній Азії», – пояснив Ліннаярві.

Nurminen Logistics вперше повідомила про свою співпрацю з КТЖ у березні 2022 року, коли було оголошено про домовленість комерціалізувати міжнародний Транскаспійський маршрут (Середній коридор) між Китаєм і Європою. Тоді було прийнято рішення у тестовому режимі доставляти контейнери з Китаю до Фінлядії через Каспій, а з вересня – розпочати перевезення на комерційні основі.

Партнери все ще пропонують послугу з Фінляндії до Казахстану також через росію, але це базується на попиті клієнтів, зазначає Ліннаярві. «Ми пропонуємо цю послугу на основі конкретних вимог замовника».

VR, головна залізнична компанія Фінляндії, на даний момент не здійснює перевезення росією, але є інші, приватні компанії, які можуть запропонувати послуги, уточнює вона. Співпраця з КТЖ в цьому плані також є корисною, оскільки компанія може надавати рухомий склад на території росії.

 

 

Позначки: , , , ,