Антимонопольне відомство Німеччини вважає, що більш доцільно надавати допомогу всім операторам перевезень, наприклад у формі зниження плати за доступ до інфраструктури.

Антимонопольне відомство Німеччини в черговому, восьмому дворічному звіті по залізничному транспорту відзначає, що надання в 2019 і 2020 роках допомоги в розмірі 7,5 млрд євро залізницях країни (Deutsche Bahn) на розвиток інфраструктури і покриття втрат, зумовлених пандемією коронавируса, може впливати на умови конкуренції в цьому секторі економіки, про це пише ЦТС.

За оцінкою комісії, доцільніше надавати допомогу всім операторам перевезень, наприклад у формі зниження плати за доступ до інфраструктури.

Також звернуто увагу на можливість шляхом оптимізації плати за доступ впливати на частоту курсування пасажирських поїздів.

Поки плата розраховується на покілометрової основі, операторам вигідніше експлуатувати поїзди більше складових і з великими межпоездной інтервалами. Важливо за допомогою плати за доступ створити механізм заохочення курсування більшого числа поїздів меншої місткості на малодіяльних лініях.

Підкреслюється, що при посиленні конкуренції на ринках вантажних і регіональних пасажирських перевезень DB залишаються монополістом в частині перевезень пасажирів поїздами далекого прямування з часткою більш ніж 96%.

У звіті наголошується, що при розробці національного тактового розкладу Deutschlandtakt з годинниковим або півгодинним інтервалом руху поїздів слід використовувати моделі концесії або конкурсного відбору, щоб нитки графіка розподілялися конкурентно-нейтральним способом.

У підготовці звіту брали участь представники DB і операторів перевезень, різних об’єднань і асоціацій приватних операторів, федеральних органів і ініціативних груп.

Позначки: , , ,