Lietuvos gelezinkeliai пропонує українцям розглянути можливості імпорту пального через Клайпеду.

У четвер, 26 травня до литовського Шештокай на кордоні з Польщею прибув уже другий потяг з українським зерном, інформує Delfi.

Представник Литовських залізниць (Lietuvos gelezinkeliai, LTG) Мантас Дубаускас повідомив, що другий поїзд перевіз 60 контейнерів із 1438 тоннами зерна.

“В Шештокай прийшов поїзд з України із зерном. Наразі він перезавантажується і, наскільки мені відомо, сьогодні ввечері має вирушити до Клайпеди на Bega”, – сказав Дубаускас.

Голова LTG Егідіюса Лазаускаса нагадує про можливості імпорту до України палива через порт Клайпеда.

«У нас була делегація Укрзалізниці, яка дуже цікавилася можливостями транспортування палива, тому що в Литві є можливість придбати його з Орлена, наприклад, через термінал Моцкава. Укрзалізниця може везти їх далі. Кожен маленький успішний крок наближає нас до розширення», — додав він.

Нагадаємо, перший поїзд з 50 контейнерами, який привіз 1,3 тис. тонн зерна з України до Литви в обхід Білорусі, прибув 16 квітня. Пілотний поїзд коштував 1 мільярд євро та окупився. Маршрут апробований лише на вузькій європейській колії – від Каунаса через Польщу до терміналу на українському кордоні. Від українсько-польського кордону перевезення здійснює LTG Cargo Polska, а до Литви – LTG Cargo.  В Клайпедському порту контейнери із зерном на судна відвантажує одна з найбільших стивідорних компаній Bega.

Подальша частота відправлень буде визначатися не лише потребами компаній, а й конкуренцією з іншими перевізниками.

В LTG заявляють, що цього тижня з України до Литви мають рухатися ще два потяги з українським зерном та іншими продуктами.

 

Позначки: , , , ,