Перш ніж дістатися до Іспанії, потяг проїхав 2400 км від терміналу Холм на польсько–українському кордоні через Лодзь і Дуйсбург. В результаті до залізничного терміналу Кан–Туніс у Барселоні привезено 600 тонн зерна у двадцяти п’яти 40–футових контейнерах.

“Поїзд доїхав до кінцевого пункту призначення; однак цього може виявитися недостатньо для повної оцінки послуги, – пише видання. – Тому що Міністерство транспорту Іспанії зіткнулося з суворою реальністю українського кордону та європейської залізничної мережі. Перші проблеми виникли на терміналі в Холмі, де, за словами іспанської влади, «неможливо передбачити ситуацію заторів, що ускладнювало завантаження контейнерів Renfe, оскільки викликало значні затримки»”.

Поїзд прибув до Холма в перший тиждень вересня, а процедуру завантаження його розпочали після 15 вересня. Крім того, було питання сумісності інфраструктури та обладнання. Як пояснюється, зерновий вантаж не прибув з України до Польщі залізницею. Натомість його везли вантажівками. Потім зерно довелося перевантажувати в контейнери. Повідомляється, що «це був дуже трудомісткий процес, який відбувався за допомогою кранів».

Крім того, потяг на кілька днів затримався на шляху прямування через страйк на французькій залізниці.

Зрештою, перевезення було успішним, попри непередбачені або недооцінені перешкоди.

Міністерство транспорту Іспанії дійшло висновку, що ця перша пілотна доставка продемонструвала труднощі, з якими стикаються численні компанії, що сприяють українському експорту, та відсутність центральної координації в Європі:

«Ініціатива показала, що в поточному контексті залізничні перевезення на далекі відстані потребують великих зусиль для координації між різними учасниками процесу», – підсумували в міністерстві транспорту Іспанії.

Зазначається, що маршрут може використовуватися у якості альтернативного при руйнуванні традиційних ланцюгів постачання внаслідок закриття портів або судноплавних каналів.

Позначки: , , , , ,