Україна хоче залізницю з європейською колією. Фінляндія ні.

У рамках поправки до директиви TEN-T Єврокомісія запропонувала поправку, згідно з якою нові ділянки залізничних ліній, що утворюють транс’європейські магістралі, повинні мати стандартну колію 1435 мм. Фінляндія, залізнична мережа якої має колію 1524 мм, не згодна з цією пропозицією. З іншого боку, Україна планує будувати лінії стандартної колії за стандартом TEN-T. Про це пише REUA з посиланням на  IntermodalNews

Фінляндія
Пропозиція TEN-T, джерело: EC

ЄК представила пропозицію внести зміни до директиви TEN-T у грудні минулого року. Зараз над цими пропозиціями працюють Європарламент і Рада ЄС. 27 липня Єврокомісія запропонувала подальші зміни до директиви, які є відповіддю на зміну геополітичної ситуації після початку війни в Україні. Ці поправки є реакцією на заяву влади в Києві про те, що вони хочуть запровадити європейську колію на своїй залізничній мережі для полегшення торгівлі з ЄС.

Зараз залізничні переходи на кордоні України з країнами ЄС є вузькими місцями для торгівлі країни, яка постраждала після блокади чорноморських портів. З цієї причини Єврокомісія пропонує включити до мережі TEN-T ділянки залізничних колій в Україні та Молдові, які будуть змінені на 1435 мм.

Подовжуючи чотири європейські транспортні коридори в Україну та Молдову, включно з портами Маріуполя та Одеси, сьогоднішня пропозиція допоможе покращити транспортне сполучення двох країн з ЄС, сприяючи економічним обмінам і кращим зв’язкам як для людей, так і для бізнесу. Ці коридори також стануть ключовим пріоритетом у відбудові транспортної інфраструктури України після закінчення війни, прокоментувала поправки до директиви Єврокомісар з транспорту Адіна Валеан.

ЄК також запропонувала, щоб ділянки мережі TEN-T, що ведуть до кордонів з Росією та Білоруссю, були понижені з «ядра» до «додаткового» рівня. Крім того, ЄК хоче, щоб новозбудовані залізничні лінії в рамках TEN-T мали обов’язкову відстань 1435 мм.

Фінляндія протестує

Останню пропозицію опротестувала Фінляндія, яка з царських часів використовує стандарт 1524 мм, що на практиці означає, що поїзди з Росії не повинні змінювати колію після в’їзду в цю країну. Проект TEN-T передбачає будівництво трьох нових високошвидкісних ліній у Фінляндії: від Гельсінкі до Тампере, Турку і Кувола. Ця остання ділянка спочатку мала вести до кордону з Росією. Нові лінії широкої колії, які були запущені у Фінляндії, не будуть включені до мережі TEN-T. Ця пропозиція була розкритикована урядом Гельсінкі.

– Фінляндія не приймає ці зміни колії, і я вірю, що наша думка буде почута під час подальших дискусій. Зрозуміло, що слід враховувати особливі умови Фінляндії та зберегти існуючу колію. Зміна ширини колії буде недоцільною ні з економічної, ні з експлуатаційної точки зору. Рішення такого масштабу не слід приймати легковажно; натомість їхній вплив слід належним чином проаналізувати, – прокоментував Тімо Харакка, міністр транспорту Фінляндії.

Цікаво, що нині будується лінія Rail Baltica, яка з’єднає Польщу, Литву, Латвію та Естонію, матиме європейську колію. Запланований залізничний тунель під Фінською затокою дозволить продовжити цю лінію від Таллінна до Гельсінкі, а це означає, що Фінляндії ще доведеться побудувати ділянку колії з колією 1435 мм.

Позначки: , , , ,