Вчора Комітетом з логістики Європейська Бізнес Асоціація разом з Центр Економічного Відновлення було проведено дискусію щодо оптимальної моделі НКРТ для України.

Представниками Комітету з логістики було зазначено, що бізнес-спільнота підтримує необхідність утворення НКРТ в Україні та наголошено на важливості створення регулятора, який буде незалежним від політичного та державного впливу, а саме:

• незалежного органу, який буде займатися формуванням тарифної політики на ринках транспортних послуг
• буде створювати умови для розвитку конкуренції
• буде створювати рівні можливості для доступу споживачів до ринку транспортних послуг

Не лишаємо надій на прийняття законопроєкту, положення якого влаштовуватимуть як державу, так і бізнес!

Обговорювали оптимальну модель незалежного регулятора у сфері транспорту (НКРТ):

  • Презентували аналіз різних моделей регуляторів у світі та розглянули ключові виміри їх функціонування.
  • Експерти дійшли згоди, що основними принципами ефективного регулювання є:
    ❗️автономність регулятора
    ❗️незалежне та справедливе фінансування
    ❗️адекватність обсягу його повноважень
  • Україні потрібно обрати найбільш ефективну модель НКРТ, скопіювати одну з існуючих моделей не вийде. Необхідно врахувати особливості економічної системи та рівень конкуренції у транспортному секторі, що регулюється.
  • Обговорили варіанти моделей регулятора, що є оптимальними на сьогодні та в майбутньому.

Юлія Клименко, перший заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань транспорту та інфраструктури про важливість НКРТ для держави: «Для чого взагалі державі ця комісія? Для того, щоб вона балансувала тарифи на різних видах природних монополій і вони були вирівняні… Повинна бути загальна картина великої інфраструктури і тарифоутворення на транспорті. Якщо немає правильно побудованих інституцій і система дозволяє красти – корупція точно буде. Питання не в людях, а в побудові інституцій».

Олександр Карначев, заступник директора Департаменту стратегічного розвитку та планування АТ «Укрзалізниця» про НКРТ: «Ми за цивільний діалог… Має бути незалежна організація, має бути комісія, яка не залежить ні від кого».

Vladyslav Kryklii, міністр інфраструктури України: «Стратегічно правильна, але тактично програшна пропозиція. Зі змінами до Конституції, як лунала пропозиція, ще надцять років будемо створювати незалежного регулятора».
Yulia Klymenko, перша заступниця голови комітету ВРУ з питань транспорту та інфраструктури: «А інакше комісія незалежною не буде. Нова ЦОВВ в складі КМУ нічим не буде відрізнятися від МІУ»

Роман Веприцький, директор з інфраструктури АТ “Укрзалізниця”:

«Природнi монополiї сфери транспорту потребують ефективного та незалежного регулювання. Наразі АТ «Укрзалізниця» є природною монополією, основна частка тарифiв на вантажні та пасажирські перевезення регулюються державою. До державного регулювання тарифiв виникає багато питань, як вiд представникiв бiзнесу , так i вiд самої УЗ. Наприклад, АТ УЗ не може затвердити пiдвищення тарифiв та вимушена транспортувати деякi вантажi собi у збиток. Натомiсть бiзнес наполягає на зменшенні тарифiв зважаючи на якiсть послуг монополiста. Тому нашій країні необхідний незалежний регулятор.

Встановлення обґрунтованих залізничних тарифів та їх правильний розрахунок є важливими для сталого розвитку залізниці.

Більшість причетних підтримує ініціативу створення НКРТ. Але питання постає в форматі функціонування органу. В світі моделі регуляторів різняться за 4 ключовими вимогами: автономність, механізм фінансування, рівень регуляції тарифів та обсяг повноважень.

Щодо аспектів фінансування НКРТ думки експертів різняться: бюджетне забезпечення органу, галузеве чи змішане?
На думку нашої команди фінансування Регулятора повинно здійснюватися за рахунок внесків на регулювання, які сплачуються державними підприємствами. Розмір внеска не повинен перевищувати 0,1 відсотка чистого доходу платника внеску на регулювання від діяльності у сфері транспорту за попередній рік.

Автономність діяльності та відбору членiв НКРТ є необхідною передумовою ефективної діяльності регулятора. Державне втручання має суттєві загрози для незалежності органу, у зв‘язку з вирогідністю появи ризику політичної вмотивованості його рішень.
Отже, вищий ступінь автономності сприяє незалежності.
Тому, НКТР не повинна бути створена як орган державної влади, бо потрібен прозорий та повністю незалежний регулятор. Але для цього необхідні зміни в Конституцію України, бо наразі не передбачено створення органів з широкими повноваженнями, які не підпорядковані державі.
Фундаментальним є об‘єктивний процес відбору членів Регулятора за рахунок незалежного та збалансованого складу конкурсної комісії.

Ефективна модель передбачає втручання регулятора на основі ринкової влади, коли він функціонує лише у випадку загрози використання монопольного становища учасником ринку.

При створенні регулятора в нашій державі необхідно враховувати особливості економічної системи, зокрема рівень розвитку конкуренції у транспортному секторі. Створення регулятора в нашій державі забезпечить перехід до більш автономної моделі, з урахуванням того, що вдасться забезпечити відсутність втручання зацікавлених сторін у відбір членiв НКРТ та діяльність регулятора».

Позначки: , , , , , , , , , , ,