Українські промислові підприємства можуть розраховувати на участь у локалізації виробництва електровозів на рівні 35 %. Саме такі вимоги передбачені умовами конкурсу на постачання електровозів для оновлення локомотивного парку АТ «Укрзалізниця», повідомив член правління АТ «Укрзалізниця» Франтішек Буреш.

Мінімальний рівень локалізації у 35% визначило Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства разом із Міністерством інфраструктури України та профільними асоціаціями українських промислових компаній.

Франтішек Буреш додав, що на сьогоднішній день процес відбору постачальників електровозів іде за планом «дорожньої карти» та перебуває на стадії кваліфікації.

«Основна мета цього етапу полягає у створенні переліку прямих виробників, які мають досвід у виробництві електровозів. Ми отримали пропозиції з усього світу. Укрзалізниця зараз вивчає пропозиції учасників, а потім сформує до рекомендації шорт-лист постачальників. Це нелегка праця, адже кваліфікаційні документи викладені на сотнях сторінок», — резюмував член правління Укрзалізниці.

Нагадаємо,  28 квітня УЗ оголосила відбір учасників проєкту поставки 205 електровозів для формування короткого списку, вказавши стартову локалізацію 15%. Проте українські виробники наполягають на 50%, апелюючи до економічних вигод: додаткові надходження до бюджетів та зростання ВВП. Реалізація цього проекту матиме відчутний мультиплікаційний ефект як для 150 промислових підприємств машинобудівної та суміжних галузей України, так і української економіки в цілому.

Франтішек Буреш стверджував, що рівень локалізації може сягнути 50%, якщо хтось із вітчизняних промисловців вирішить ініціювати створення спільного підприємства з іноземними виробниками.