Лише п’яту частину зобов’язань, взятих на себе при підписанні Угоди про асоціацію, виконала Україна у транспортній сфері (транспорт, транспортна інфраструктура, поштові та кур’єрські послуги). 19% – це найнижчий показник серед інших сфер. За даними звітів 2017-2019 років, загалом було втілено в життя 43% від запланованого на 2014-2024 роки виконання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС. При цьому Верховна рада виконала 34% від загальних завдань, Кабмін – 46%, інші органи влади – 25%. Ступінь виконання угоди про Асоціацію між Україною та ЄС досліджувало видання Слово і Діло.

Сфери, у яких Україна відстає від графіку виконання своїх зобов’язань за Угодою про асоціацію: «Транспорт, транспортна інфраструктура, поштові та кур’єрські послуги» – 19%, «Фінансовий сектор» – 22%, «Енергетика» – 29%.

Найбільшого прогресу за весь час імплементації Угоди про асоціацію досягнуто у сферах «Політичний діалог, національна безпека та оборона» – 86 %, «Юстиція, свобода, безпека, права людини» – 82%, «Державні закупівлі» – 80%, «Технічні бар’єри в торгівлі» – 79%, «Підприємництво» – 76%.

Загальний обсяг фінансової та кредитної підтримки з боку ЄС у 2019 році становив 1,5 млрд євро. Загальний обсяг міжнародної технічної допомоги на кінець 2019 року становив 385,7 млн євро.

На 2020 рік пріоритетом має стати інтеграція в таких секторах як цифрова економіка, сприяння торгівлі, митне співробітництво, юстиція та внутрішні справи, а також подальші кроки у сфері технічного регулювання. Також має активізуватися співпраця в енергетичному секторі щодо створення спільного авіаційного простору, декарбонізації та захисту довкілля.

Нагадаємо, що для подальшої імплементації Угоди про асоціацію з ЄС Україна має виконати низку зобов’язань у транспортній сфері:

  •  Верховна Рада України має прийняти законопроекти про внутрішній водний, залізничний, автомобільний транспорт та перевезення небезпечних вантажів.
  • Кабінет Міністрів України має затвердити розпорядження про План дій Національної транспортної стратегіі 2030 та Стратегію реформування циклом інфраструктурного проекту 2020 – 2024

 

Позначки: , ,