Єврокомісія виділяє 3 млрд євро для макрофінансової допомоги 10 країнам-партнерам.  Україні пропонується надати найбільший за розміром кредит  – 1,2 мільярди євро. Але отримати їх країна зможе виконавши низку зобов’язань, взятих на себе в рамках Угоди про асоціацію з ЄС, зокрема – прийняти закон Про залізничний транспорт.

Це кредити зі річною ставкою менше 1% для подолання економічної кризи внаслідок епідемії коронавірусу. Кошти будуть доступні протягом 12 місяців, щоб допомогти цим країнам покрити їхні негайні та невідкладні потреби у фінансуванні, йдеться у повідомленні ЄК.

Валдіс Домбровскіс, виконавчий віце-президент з питань економіки:

«Підтримка наших сусідів є важливою в цей час кризи, щоб підтримувати стабільність всього регіону. Як частина глобальної реакції ЄС на пандемію коронавірусу, ми повинні допомогти нашим сусіднім країнам зменшити найгірший її економічний вплив».

Паоло Джентілоні, повноважений з економіки:

«Європейська солідарність не повинна зупинятися на кордонах нашого Союзу. Тому що в цій глобальній кризі ми стоїмо або падаємо разом. Сьогодні Європейська Комісія робить рішучий крок, щоб допомогти десяти нашим сусідам у боротьбі з коронавірусом. Я закликаю Європейський Парламент та Раду якнайшвидше погодити цей важливий пакет».

Пропозиція Комісії має бути прийняттю Європарламентом та Радою ЄС, після того – Комісія ЄС готова виплатити перший внесок.

Згодом має відбутися підписання меморандуму з Урядом України про взаєморозуміння щодо подальшого виконання Угоди про асоціацію з ЄС. Умови передбачають подальше виконання Україною зобов’язань, пише радник міністра інфраструктури Віктор Довгань. Зокрема, у сфері транспорту:

  •  Верховна Рада України має прийняти законопроекти про внутрішній водний, залізничний, автомобільний транспорт та перевезення небезпечних вантажів.
  • Кабінет Міністрів України має затвердити розпорядження про План дій Національної транспортної стратегіі 2030 та Стратегію реформування циклом інфраструктурного проекту 2020 – 2024

Другий внесок може бути виплачений у четвертому кварталі 2020 року або в першій половині 2021 року за умови своєчасного втілення в життя політичних заходів.

 

 

Позначки: , ,