Колективу АТ «Укрзалізниця» представили нового голову правління – Володимира Жмака, який вчора був призначений на посаду рішенням Уряду, про це повідомляє Міністерство інфраструктури України.
Міністр інфраструктури України Владислав Криклій подякував Івану Юрику, з яким Укрзалізниця пройшла складний етап карантинних обмежень, та поставив перед новим очільником Укрзалізниці Володимиром Жмаком низку важливих завдань для подальшого розвитку компанії:
  • переформатування команди та подолання корупції;
  • антикризова програма, яка дозволить повернутись до докризових фінансових показників компанії;
  • проведення структурної реформи, зокрема, розподіл компанії за 3-ма вертикалями – вантажні, пасажирські та інфраструктурні оператори.
  • оптимізація діяльності та покращення умов праці машиністів, провідників, інших залізничників;
  • поліпшення сервісу пасажирських перевезень;
  • цифровізація процесів і впровадження нових технологій.
“З неефективними чи замішаними в корупції працівниками ми маємо попрощатися. У цьому ключі керівник Укрзалізниці має бути жорстким управлінцем, в якого є лише один замовник – держава і який працює на фінансове благополуччя компанії. Також маємо прибрати дублюючі функції та зайвий адмінперсонал на залізниці. Безумовно, це не стосується базових співробітників – машиністів, провідників, інших залізничників. Їх, у свою чергу, маємо захищати та всіляко сприяти покращенню умов праці для них”, – наголосив Владислав Криклій.
Крім цього, потрібно побудувати прозору та сучасну систему для підвищення безпеки та поліпшення сервісу пасажирських перевезень, яка б відслідковувала безквиткових пасажирів та в реальному часі передавала інформацію про кількість проданих квитків і подорожуючих у вагонах тощо.
Також новий керівник має продовжити роботу за напрямом створення конкурентного ринку залізничних перевезень і залученням приватних перевізників на залізницю, що дозволить ліквідувати дефіцит тяги і монополію Укрзалізниці. Відтак, вчора Міністерством інфраструктури був виданий наказ № 540 від 26 серпня 2020 року, яким визначено першого учасника експериментального проєкту з допуску приватної тяги на коліях Укрзалізниці. Це ТОВ “Українська локомотивобудівна компанія”, котра здійснюватиме курсування приватних локомотивів одразу на 9 визначених дільницях.
Нагадаємо, Володимир Жмак був обраний на посаду нового голови правління Укрзалізниці в рамках відкритого конкурсу із понад 100 учасників. До призначення очолював наглядову раду міжнародного аеропорту “Бориспіль”, довгий час був членом наглядової ради і радником президента компанії “Київстар”, а також першим заступником голови Одеської ОДА у 2015-2016 роках.
Позначки: , , , , ,