Наступного року Укрзалізниця працюватиме за новим законом. Парламент завершує підготовку до слухання закону про залізничний транспорт

У Верховній Раді очікують, що новий закон про залізничний транспорт буде ухвалено у першій декаді 2022 року, заявив заступник голови парламентського комітету з питань транспорту та інфраструктури Володимир Крейденко, повідомляє Mintrans.

«Закінчується робота щодо нового закону про залізничний транспорт. «Укрзалізниця» працюватиме за ним у 2022 році. Сподіваюсь, що у першій декаді 2022 року він буде прийнятий», — сказав Крейденко.

Причини затягування пояснив екс-член наглядової ради АТ «Укрзалізниці» Олег Журавльов. За його словами, великий вплив на те, як буде ухвалено закон, накладає чимала кількість стейкхолдерів Укрзалізниці: починаючи від великих виробників, закінчуючи злочинними угрупованнями.

«Всі хочуть туди щось внести, доповнити. Профільний комітет вважає, що прийняти цей закон можна буде у першій половині наступного року. Я також вважаю, що це дуже реалістично», — зауважив він.
За словами Журавльова, цільова модель досить важка – є НКРТ, яка визначає цінову політику, є оператори інфраструктури, є приватна тяга, виокремлено вантажне, пасажирське сполучення. Для пасажирського сполучення діє система PSO (Public Service Obligation). А тому, необхідно ще подолати великий супротив місцевих бюджетів, на котрі це потім частково потрапить.
REUA раніше писав, що Комітет з питань транспорту та інфраструктури ВРУ планує до кінця січня 2022 року опрацювати законопроєкти «Про залізничний транспорт України», №1196 і альтернативний №1196-1; «Про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сфері транспорту», №3927 (розглянуто Комітетом у другому читанні та в цілому); «Про мультимодальні перевезення», №4258 (друге читання).
Нагадаємо, що 17 листопада ВРУ прийняла закон про мультимодальні перевезення вантажів.
Позначки: ,